Kupujesz garnki albo patelnie? Sprawdź, czy pasują do Twojej płyty grzewczej!

Artykuł sponsorowany

Postanowiłeś zrezygnować z tradycyjnej kuchenki gazowej i postawić na jedno z nowocześniejszych rozwiązań: płytę indukcyjną, ceramiczną albo elektryczną? Z pewnością korzystanie z wybranej opcji będzie dla Ciebie samą przyjemnością – zwłaszcza jeśli odpowiednio do rodzaju płyty dobierzesz garnki i patelnie.

Jak wybrać garnki na indukcję?
Jak wybrać garnki na indukcję?materiały promocyjne

Jak wybrać garnki na indukcję?

Jeśli w swojej kuchni zdecydowałeś się zastąpić tradycyjną kuchenkę gazową płytą indukcyjną, przed zakupem naczyń zwróć koniecznie uwagę na umieszczone na nich oznaczenia. Komplety patelni i garnków oraz pojedyncze naczynia przeznaczone do stosowania na płycie indukcyjnej będą oznaczone symbolem zwojnicy (przypomina spiralkę albo szlaczek z pętelkami).

Zwracaj też uwagę na dno garnków i patelni oraz średnicę naczyń. Gotowanie, smażenie i przyrządzanie potraw duszonych na płycie indukcyjnej jest możliwe tylko wtedy, gdy dno naczynia ściśle przylega do płyty. Musi więc być ono idealnie płaskie. Najlepiej, gdy jest też twarde, odporne na odkształcenia i składa się z kilku warstw (garnki i patelnie najwyższej jakości mają dna złożone z 3 do 6 warstw).

Jak dobierać średnicę garnków i patelni? Ich maksymalny rozmiar powinien być równy rozmiarowi pola grzewczego. Jeśli garnek będzie wystawiał poza to pole, jego powierzchnia nie nagrzeje się równomiernie.

A co z materiałami, z jakich produkowane są garnki i patelnie na indukcję? W tym przypadku kieruj się po prostu swoimi upodobaniami. Tak samo dobrze sprawdzi się zestaw patelni ceramicznych, garnków żeliwnych, jak i wykonanych ze szkła lub innego tworzywa.

W czym gotować na płycie ceramicznej?

Do gotowania i smażenia na płycie ceramicznej przeznaczone są te naczynia, które zostały oznaczone symbolem okręgu złożonego z przerywanych linii (jest to symbol ceramicznego pola grzewczego). Na co warto zwrócić uwagę przy ich wyborze?

Najlepiej jest, gdy wybrane przez Ciebie garnki i patelnie mają idealnie gładkie dno - w ten sposób zabezpieczasz swoją płytę ceramiczną przed zarysowaniem. Dobrze też, gdy dno naczyń jest płaskie - dzięki temu cała powierzchnia wybranego przez Ciebie garnka lub patelni równomiernie (i znacznie szybciej) będzie nagrzana. A to z kolei pozwoli Ci zaoszczędzić czas i pieniądze.

Zwróć też uwagę na uchwyty wybranego naczynia. Powinny być solidnie przymocowane i tak wyprofilowane, by wygodnie było Ci utrzymać garnek w rękach. Pamiętaj, że kiedy napełnisz naczynie zupą albo potrawką może stać się naprawdę ciężkie. Lepiej byłoby wówczas nie upuścić go na powierzchnię Twojej płyty ceramicznej!

Czy ma znaczenie, z jakich materiałów będą wykonane zestawy garnków i patelni, które zamierzasz wykorzystywać na płycie ceramicznej? Nie. Kieruj się po prostu swoimi preferencjami oraz założonym budżetem. Tak jak w przypadku płyt indukcyjnych, także na ceramice możesz swobodnie używać garnków z dowolnego materiału.

Na co zwrócić uwagę, jeśli zdecydowałeś się na płytę elektryczną

Patelnie i garnki przeznaczone do stosowania na płycie elektrycznej rozpoznasz po symbolu spłaszczonego okręgu z małym kółeczkiem w środku. Na tego typu płycie możesz stosować garnki wykonane z wielu różnych materiałów. Przy wyborze kieruj się swoimi preferencjami. Jeśli szukasz lekkich garnków, postaw na te wykonane ze stali nierdzewnej lub emaliowane. Potrawy dla alergików o wiele lepiej przygotowywać z kolei wykorzystując garnki i patelnie szklane lub żeliwne.

W tym przypadku rodzaj dna oraz jego faktura nie mają większego znaczenia - płyty elektryczne są najbardziej odporne na zarysowania i ewentualne uszkodzenia ze wszystkich nowoczesnych rodzajów płyt grzewczych. Najlepiej jednak decydować się na dobrej jakości garnki polskiej produkcji (np. marki Tadar). To sprawdzony sposób, by zakupy zrobić raz, a potem przez wiele lat cieszyć się wciąż idealnie wyglądającymi i dobrze sprawdzającymi się naczyniami.

Nowoczesne płyty grzewcze sprawiają, że gotowanie, smażenie i duszenie potraw staje się o wiele łatwiejsze i przyjemniejsze. Aby jednak w pełni wykorzystać ich możliwości, konieczne jest właściwe dobranie garnków oraz patelni. Teraz wiesz już, jak to zrobić!

Artykuł sponsorowany

materiały promocyjne
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas