Co zrobić, żeby banany nie czerniały? Wypróbuj trik doświadczonej gospodyni

Oprac.: Natalia Jabłońska

Dojrzałe banany. Nie wszyscy lubią miękkie i brązowe owoce i jest sposób, żeby tak szybko nie dojrzały
Dojrzałe banany. Nie wszyscy lubią miękkie i brązowe owoce i jest sposób, żeby tak szybko nie dojrzały123RF/PICSEL

Dlaczego banany robią się czarne?

Kosz wiklinowy z dwoma dojrzałymi bananami i czerwono-żółtym jabłkiem, ustawiony na tle neutralnej powierzchni.
Bananów dojrzałych nie powinno się kłaść w pobliżu innych owoców klimatycznych123RF/PICSEL

Jak uniknąć psucia się bananów?

  • nie kłaść bananów blisko innych owoców klimatycznych takich jak np. jabłka, gruszki czy awokado - wydzielany przez nie etylen przyspiesza dojrzewanie owoców, które są w pobliżu
  • jeśli kupujemy kilka bananów w pęczku warto je od siebie oddzielić, aby wydzielając etylen wzajemnie na siebie nie oddziaływały
  • umieszczenie bananów w miejscu, do którego nie docierają bezpośrednio promienie słoneczne
  • kupować banany zielone, które w domowych warunkach wytrzymają znacznie dłużej, niż te w pełni dojrzałe

Owiń banany folią aluminiową. Ten patent to hit

Czy zielone banany można przechowywać w lodówce?

Zobacz również:

"Nomada": Najbardziej "uquestowane" województwo w Polsce. Wielkopolska, jakiej nie znacieINTERIA.PL
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?