Przetwory z cukinii – poznaj najlepsze przepisy!

Artykuł sponsorowany

Wydaje Ci się, że startą albo pokrojoną cukinię można wykorzystać tylko na świeżo – jako podstawę placków lub dodatek do obiadu? W takim razie pora zmienić zdanie! Cukinia świetnie sprawdzi się także jako główny składnik wielu przetworów. W słoiki możesz zamknąć zarówno marynowaną cukinię, jak i przygotowany na bazie tego warzywa ketchup, a nawet... dżem!

Cukinia świetnie sprawdzi się także jako główny składnik wielu przetworów / LunaLu
Cukinia świetnie sprawdzi się także jako główny składnik wielu przetworów / LunaLuAdobe Stock

Najlepsza cukinia marynowana

Marynowana cukinia to pyszny, pełen witamin (a do tego niskokaloryczny!) dodatek do kanapek, mięs lub sałatek. Jak ją przygotować? Potrzebne będą:

  • 2 duże cukinie;
  • 1 czerwona papryka;
  • 1 marchewka;
  • ok. 1 litra wody;
  • 1 łyżeczka soli;
  • 2 liście laurowe;
  • ziele angielskie;
  • 20 ziaren pieprzu;
  • 1 łyżeczka gorczycy;
  • 250 ml octu;
  • 120 g cukru.

Zacznij od przygotowania cukinii. Umyj ją i pokrój w paski lub grubsze plastry. Następnie w podobny sposób przygotuj pozostałe warzywa. Włóż wszystko ciasno do wyparzonych słoików i odstaw.

Czas na przygotowanie zalewy! Zagotuj wodę wraz z przyprawami, cukrem i octem. Gotuj całość ok. 10 minut. Następnie gorącą zalewą wypełnij przygotowane słoiki na przetwory. Zakręć szczelnie i ustaw do góry dnem. Pozostaw do całkowitego wystudzenia.

Cukinia marynowana nadaje się do jedzenia po ok. 2 tygodniach od przygotowania. Po upływie tego czasu możesz być pewien, że smaki idealnie się połączyły!

Jak zrobić dżem z cukinii?

Cukinia na słodko? Oczywiście! To uniwersalne warzywo można przyrządzić również w tej wersji! Dżem z cukinii jest pyszny, a jego przyrządzenie - banalnie proste. Na początek przygotuj składniki:

  • 2 kg cukinii (obranej ze skórki; usuń też gniazda nasienne);
  • 1 szklanka cukru;
  • 2 torebki galaretki cytrynowej lub pomarańczowej;
  • 1 łyżeczka kwasku cytrynowego.

Cukinię zetrzyj na dużych oczkach tarki. Wrzuć na patelnię i duś na małym ogniu kilka minut. Dodaj pozostałe składniki, a potem smaż przez około pół godziny często mieszając. Gotowy dżem z cukinią przełóż do słoików i odwróć do góry dnem. Jeśli dżem chcesz przechowywać przez kilka miesięcy, nie zapomnij go zapasteryzować!

Do czego wykorzystać dżem z cukinii? Możesz stosować go tak, jak dżem przyrządzony jedynie na bazie owoców. Będzie dobrze smakował zarówno na kanapkach, jak i jako nadzienie do naleśników i placków. Dżemem z cukinii można nawet przełożyć tort urodzinowy!

Sałatka z cukinii. Ciesz się smakiem całą zimę!

Sałatka z cukinii to świetny pomysł na dodatek warzyw do obiadu lub kolacji przez całą zimę. Domowymi przetworami tego typu warto też poczęstować znajomych! Do przygotowania sałatki potrzebne będzie jedynie kilka składników:

  • 2 kg cukinii;
  • 3 ząbki czosnku;
  • 500 g papryki;
  • 300 g cebuli;
  • 200 g marchewki;
  • 2 łyżki soli;
  • 1 łyżeczka curry;
  • 1 łyżeczka ziaren kolendry;
  • 90 g cukru;
  • 1 litr wody;
  • 1 szklanka octu.

Umyj cukinię i pokrój ją w cienkie plasterki. Przełóż do garnka lub miski i zasyp 2 łyżkami soli. W tym celu najlepiej sprawdzają się metalowe garnki albo szklane miski!

Wymieszaj cukinię z solą, a potem odstaw na ok. 2-3 godziny. Co jakiś czas przemieszaj całość. Pod koniec czasu leżakowania cukinii przygotuj pozostałe warzywa. Umyj je, a następnie pokrój: marchew i czosnek w jak najcieńsze plastry, paprykę w paski. Cebulę pokrój w piórka. Odciśnij cukinię ze słonej wody (wylej ją) i dodaj do miski pozostałe warzywa. Wymieszaj. Teraz przygotuj kilka słoików i umieść w nich sałatkę. Staraj się upychać ją ciasno w słoikach, ale pozostaw na górze ok. 3-4 cm przestrzeni.

Następnie przygotuj zalewę. Wlej wodę do garnka i doprowadź do wrzenia. Dodaj przyprawy, cukier i ocet, a potem od momentu zagotowania gotuj na niewielkim ogniu jeszcze kilka minut. Gotową zalewę wlej do każdego słoika tak, by całkowicie go wypełnić. Jeśli zauważysz w słoiku pęcherzyki powietrza, pokręć nim delikatnie, by się ich pozbyć. Najczęściej powoduje to, że poziom zalewy lekko spada - uzupełnij ją więc.

Zakręć słoiki i pozostaw do ostudzenia. Dobrze jest je też od razu pasteryzować - wówczas sałatkę z cukinii będziesz mógł przechowywać znacznie dłużej!

Jak przygotować kiszoną cukinię?

Cukinia kiszona nie jest w Polsce zbyt popularna. Warto jednak pokusić się o przygotowanie cukinii na zimę w tej wersji - jest zdrowa, bardzo smaczna, a przy tym oryginalna! Dodatkowo jej przygotowanie jest bardzo proste.

Przyrządzona tak cukinia nadaje się do obiadu (tak jak kiszone ogórki) albo do położenia bezpośrednio na kanapki. Co będzie potrzebne do przygotowania kiszonej cukinii?

  • 1,5 kg cukinii;
  • 3 łyżeczki soli;
  • czosnek (cała główka);
  • 4 pęczki koperku.

Wymieszaj wodę z solą. Pokrój cukinię w słupki i ciasno umieść w słoikach. Dodaj posiekany koperek oraz czosnek (możesz pokroić go w plasterki albo przecisnąć przez praskę). Zalej całość wodą z solą i zakręć słoiki.

Ketchup z cukinii

Domowe przetwory z cukinii, które warto wprowadzić do swojej kuchni to także np. ketchup! Do jego przygotowania potrzebujesz:

  • 2 kg cukinii;
  • 0,5 kg cebuli;
  • 2 łyżeczki soli;
  • 0,5 szklanki cukru;
  • 150 ml octu;
  • 400 g koncentratu pomidorowego.

Cebulę i cukinię umyj, obierz i zetrzyj na drobnych oczkach tarki. Dodaj sól, wymieszaj i odstaw całość do lodówki na min. 6 godzin (a najlepiej całą noc). Po tym czasie przełóż warzywa do garnka, dodaj cukier i gotuj na średnim ogniu ok. 30 minut. Dolej octu i gotuj jeszcze 15 minut. Po tym czasie dołącz koncentrat pomidorowy i gotuj jeszcze 5 minut pod przykryciem. Zmiksuj całość, aby uzyskać gładką konsystencję. Przełóż ketchup do słoików, zakręć i zapasteryzuj. Przechowuj w suchej szafce kuchennej, piwniczce albo spiżarni. Przyrządzony według tego przepisu ketchup będzie świetnym zamiennikiem tradycyjnego ketchupu ze sklepu. Smakuje równie dobrze, ale jest o wiele zdrowszy!

Domowe przetwory zimą okazują się niezastąpione! Przyrządzone z warzyw i owoców sałatki, dżemy lub kiszonki są prawdziwą skarbnicą witamin. A przy tym smakują naprawdę pysznie! Warto więc skorzystać ze sprawdzonych przepisów oraz ułatwiających pracę akcesoriów (jak sokowniki czy drylownice), by w czasie długich zimowych miesięcy móc cieszyć się darami wiosny, lata i jesieni.

Artykuł sponsorowany

.
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas