Przetwory z cukinii – poznaj najlepsze przepisy!

Artykuł sponsorowany

Cukinia świetnie sprawdzi się także jako główny składnik wielu przetworów / LunaLu
Cukinia świetnie sprawdzi się także jako główny składnik wielu przetworów / LunaLuAdobe Stock

Najlepsza cukinia marynowana

  • 2 duże cukinie;
  • 1 czerwona papryka;
  • 1 marchewka;
  • ok. 1 litra wody;
  • 1 łyżeczka soli;
  • 2 liście laurowe;
  • ziele angielskie;
  • 20 ziaren pieprzu;
  • 1 łyżeczka gorczycy;
  • 250 ml octu;
  • 120 g cukru.

Jak zrobić dżem z cukinii?

  • 2 kg cukinii (obranej ze skórki; usuń też gniazda nasienne);
  • 1 szklanka cukru;
  • 2 torebki galaretki cytrynowej lub pomarańczowej;
  • 1 łyżeczka kwasku cytrynowego.

Sałatka z cukinii. Ciesz się smakiem całą zimę!

  • 2 kg cukinii;
  • 3 ząbki czosnku;
  • 500 g papryki;
  • 300 g cebuli;
  • 200 g marchewki;
  • 2 łyżki soli;
  • 1 łyżeczka curry;
  • 1 łyżeczka ziaren kolendry;
  • 90 g cukru;
  • 1 litr wody;
  • 1 szklanka octu.

Jak przygotować kiszoną cukinię?

  • 1,5 kg cukinii;
  • 3 łyżeczki soli;
  • czosnek (cała główka);
  • 4 pęczki koperku.

Ketchup z cukinii

  • 2 kg cukinii;
  • 0,5 kg cebuli;
  • 2 łyżeczki soli;
  • 0,5 szklanki cukru;
  • 150 ml octu;
  • 400 g koncentratu pomidorowego.
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?