<span>Sałatkowe to i owo</span>
Sałatki. Rozpieszczają nasze oczy i podniebienia. Nawet najwięksi mięsożercy ulegają czasem ich urokowi. Bo jak tu się oprzeć rozwichrzonym liściom sałaty, kolorowym paprykom, złocistej kukurydzy i pachnącym słońcem pomidorom? Na dodatek skomponowanym w estetyczną całość, dopełnioną doskonałym <a href="http://interia.hit.gemius.pl/hitredir/id=zUA1X6sr3SWJVKZ91OH6OJRMLeUuQcLGilUiqf7JYBH.X7/stparam=qgrngosrwc/url=http%3A%2F%2Finteria.hit.gemius.pl%2Fhitredir%2Fid%3D0ms6QW76L6cTopMXcpfsn_WjPxOpP69rNelRCg3UP.z.C7%2Furl%3Dhttp%253A%252F%252Fwww.winiary.pl%252Fzdomowegoogrodka%252F%2523%252Fprodukty" target="_blank">sosem</a>? Po prostu - trzeba jeść!
Wiosną częściej sięgamy po warzywa, skuszeni pięknem ich barw i smaków. To naturalny odruch, bo po długich zimowych miesiącach nasz organizm domaga się naturalnych witamin i składników mineralnych, których źródłem są właśnie? świeże warzywa. Powinny one pojawiać się na naszych stołach jak najczęściej - a szczególnie wiosną i latem, bo wtedy właśnie smakują najlepiej. Można łączyć je i przyprawiać na rozmaite sposoby, wykorzystując sprawdzone przepisy lub tworząc nowatorskie kompozycje.
Kolorowa porcja zdrowia
Sałatki warto jeść, najlepiej codziennie! W końcu to przepyszny sposób na urozmaicenie jednej z zalecanych 5 porcji warzyw i owoców w ciągu dnia. Jedzenie różnorodnych sałatek to idealny sposób na naturalne wzbogacenie naszego jadłospisu w witaminy i składniki mineralne, bez potrzeby stosowania dodatkowych preparatów witaminowo-mineralnych. Mało kto wie, że sałatką można się naprawdę i na długo najeść! To dlatego, że warzywa mogą być doskonałym źródłem błonnika pokarmowego, który przedłuża poczucie sytości po zjedzonym posiłku. Dodatek świeżych lub suszonych ziół sprawi, że nasza sałatka uzyska doskonały aromat i smak. Przyprawiając ziołami, ograniczamy ilość soli w naszej diecie - co z pewnością będzie miało na nas korzystny wpływ. Powiedzmy otwarcie - sałatki mają wszystko to, czego nam trzeba: wspaniały smak, wysoką wartość odżywczą, kuszący aromat i piękny wygląd!
Sposób na szybką sałatkę
Co masz pod ręką? Kilka listków sałaty, pomidory, ogórek (może być małosolny lub kiszony), pęczek cebulki, rzodkiewki, garść kiełków lub kolorową paprykę - wszystko się przyda. Pyszną sałatkę do obiadu można zrobić z rozmaitych składników, zwykle w kilka chwil. Do bardziej wyrafinowanych, "cięższych" sałatek, które serwujemy jako samodzielne dania, można wykorzystać również ziemniaki, marchewki, buraki i cebulę, a także jajka na twardo, groszek, pokrojoną w kostkę, czy paski wędlinę, niektóre owoce oraz sery... Jeżeli szukasz inspiracji - zajrzyj do naszego Domowego Ogródka, gdzie przygotowaliśmy mnóstwo sprawdzonych przepisów na sałatki różnych rodzajów.
Sztuka dobrego smaku
Zapraszamy do Domowego Ogródka na pyszne sałatki z najlepszymi sosami!
Mistrz Kuchni poleca:
1 Sos sałatkowy Wiosenny ze szczypiorkiem WINIARY
3 łyżki oleju
2 ogórki zielone
2 łyżki posiekanego koperku
2 garści kiełków słonecznika
2 rzodkiewki
Sos sałatkowy przygotować wg przepisu na opakowaniu. Ogórki przekroić na połowę, usunąć nasiona i pokroić w cienkie plasterki. Składniki sałatki połączyć z sosem. Rzodkiewki pokroić w cienkie paseczki Przed podaniem posypać kiełkami i rzodkiewką.
Czas przygotowania: 15 min.
//
_gde_tfkhdrinxh = new Image(1,1);
_gde_tfkhdrinxh.src='http://interia.hit.gemius.pl/_'+(new Date()).getTime()+'/redot.gif?id=zUA1X6sr3SWJVKZ91OH6OJRMLeUuQcLGilUiqf7JYBH.X7/stparam=tfkhdrinxh';
//]]>