Reklama

Szczypta smaku

Wystarczy dobrze dobrana przyprawa, by nawet zwykła zupka dla roczniaka czy dwulatka zmieniła się w naprawdę smakowite danie.

Urozmaicanie smaku i aromatu posiłków za pomocą naturalnych przypraw to najlepszy sposób, by wychować małego smakosza. Przyprawy dzielimy na trzy grupy: korzenne, ziołowe i warzywne. W pierwszej znajdą się te bardzo aromatyczne, pikantne: anyżek, cynamon, chili, gałka muszkatołowa, gorczyca, goździki, imbir, kmin rzymski, kardamon, kurkuma, papryka, pieprz (czarny, czerwony i biały) i ziele angielskie.

Przyprawy ziołowe (do wyboru świeże lub suszone) to majeranek, oregano, bazylia, koper włoski, kolendra, tymianek, mięta, lubczyk, szałwia, rozmaryn, szafran, estragon. Z kolei cebula i czosnek to najbardziej popularne wśród aromatycznych warzyw.

Reklama

Które zioła i przyprawy korzenne można dodać do dań dla dzieci w różnym wieku?

Anyżek - Doskonały do aromatyzowania kompotów, pierników, słodkich potraw z ryżu, dań kuchni indyjskiej. Pobudza apetyt, ułatwia trawienie, dlatego warto go stosować w niektórych daniach dla szkrabów.

Cynamon - To jedna z najstarszych znanych przypraw. Mielony - udoskonala smak i aromat kołaczy miodowych, szarlotek, ciast orzechowych, biszkoptów, pączków smażonych w tłuszczu, potraw z ryżu. Pobudza apetyt i poprawia trawienie. W medycynie ludowej jest stosowany w stanach ogólnego osłabienia i przy przeziębieniach.

Imbir - Jest używany w postaci proszku lub świeżego korzenia. Popularniejszy - mielony - dodajemy do potraw słodkich, np. herbatników, ciast, sałatek owocowych. Pasuje też doskonale do pieczonych jabłek. Sprawia, że desery są nie tylko smaczniejsze, ale także lżej strawne. Jest polecany m.in. niejadkom (wzmaga apetyt) i smykom trapionym chorobą lokomocyjną.

Bazylia - Nadaje przyjemny zapach takim potrawom jak np. duszone warzywa, zupy, sałatki, sosy. Mielone mięso czy ryby można przyprawić nią przed pieczeniem lub smażeniem. Używana jest do przyprawiania octów oraz ogórków konserwowych i kwaszonych. Doskonale pasuje do potraw skomponowanych z pomidorów i sera.

Majeranek - Jest niezastąpiony, gdy chcemy nadać przyjemny aromat pieczeni, potrawom z drobiu czy sosom. Wyczuwamy go w popularnych zupach: grochowej, fasolowej, kartoflanej, żurku.

Oregano - Popularne w kuchni włoskiej, hiszpańskiej oraz meksykańskiej, służy do przyprawiania warzyw (takich jak pomidory, groch, fasola, sałata), serów, ryb i krabów. Dodaje się je także do potraw mięsnych, sosów i zawiesistych zup.

Czarny pieprz - Znajdzie się w każdym domu. Dodaje się go do zup, rosołu, sosów oraz potraw z mięs, warzyw i ryb. Ten ziarnisty dodaje się na początku przyrządzania potrawy.

Wanilia - Najczęściej ma dodawać aromatu kremom, ciastom, lodom i wielu innym deserom. Jest jednak używana także w daniach "na słono" - w sosach do ryb, skorupiaków, ewentualnie potraw z cielęciny. Zwykle stosujemy cukier waniliowy, ale na specjalne okazje warto wypróbować naturalną wanilię.

Ziele angielskie - Dodaje się do sałatek, ryb, zup, dziczyzny, niektórych ciast, sosów, ogórków kwaszonych i ryżu. Sproszkowane owoce wchodzą w skład niektórych mieszanek przyprawowych, np. curry. Przyprawę dodaje się do potraw na początku ich przyrządzania.

dr inż. Anna Stolarczyk, dietetyk z Centrum Zdrowia Dziecka

Mam dziecko
Dowiedz się więcej na temat: apetyt | przyprawy
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy