Reklama

6 ciekawostek o mózgu i odporności!

Czy wiesz, że w chwili narodzin noworodek wkracza w świat pełen drobnoustrojów, a jego niedojrzały układ odpornościowy nie potrafi jeszcze z nimi sobie poradzić? Już podczas ciąży przyszła mama może wzmocnić odporność dziecka, dbając m.in. o odpowiednią ilość żelaza w diecie.

W pierwszych miesiącach życia niemowlęcia kluczowe znaczenie ma karmienie piersią. Mleko mamy zawiera związki immunologiczne i przeciwciała odpornościowe dopasowane do każdego dziecka.

Nie wiesz, jak wzmocnić odporność Twojego dziecka?

Korzystny wpływ na układ odpornościowy mają witaminy A, C i D. Witamina A tworzy barierę dla drobnoustrojów, utrudniając im wniknięcie do organizmu. Witamina C ma właściwości antybakteryjne. Odpowiednia ilość witaminy D w diecie niemowlęcia sprawi, że będzie ono mniej podatne na infekcje.

Reklama

To ciekawe!

Proces kształtowania się odporności trwa nawet do 12. roku życia. Korzystny wpływ na rozwój układu immunologicznego mają: poród naturalny, karmienie piersią, szczepienia ochronne oraz spacery. Na prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego wpływają również witaminy A, C i D.

Czy wiesz, że będąc w ciąży, możesz pozytywnie wpłynąć na rozwój mózgu swojego dziecka?

Suplementując kwas foliowy, kwas DHA, żelazo i witaminy z grupy B, wspierasz kształtowanie się supernarządu, który stanowi centrum dowodzenia nad całym organizmem!

Mamo, czy wiesz, że mózg dziecka rozwija się najintensywniej w pierwszych latach jego życia?

Do 6. miesiąca życia mózg osiąga połowę wielkości mózgu osoby dorosłej, a już w 1. roku życia rozmiar ten zwiększa się prawie trzykrotnie! W wieku 3 lat mózg dziecka osiąga już 85 proc. wielkości mózgu dorosłego. Do tak dynamicznego rozwoju potrzebuje odpowiednich składników odżywczych, takich jak wielonienasycone kwasy tłuszczowe, do których należą m.in. kwas alfa-linolenowy i kwas DHA.

A to ciekawe... kwasy tłuszczowe, które w 1982 roku odkryto w mleku matki, wspierają rozwój mózgu dziecka. Szczególne znaczenie dla tego procesu ma kwas alfa-linolenowy, ważny dla rozwoju mózgu i tkanek nerwowych oraz kwas DHA, który jest głównym elementem budulcowym kory mózgowej - stanowi on 60 proc. wszystkich wielonienasyconych kwasów tłuszczowych w mózgu!

materiały prasowe
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy