Dieta niemowlęcia
To co jest dobre dla dorosłego, niekoniecznie służy najmłodszemu. Pamiętajmy o tym, szczególnie, gdy wprowadzamy do menu niemowlęcia nowy posiłek.
W pierwszej kolejności podajemy jabłko, zupę jarzynową, albo ziemniaka.
Dopiero gdy maluszek skończy po 6. miesięcy, do zupy jarzynowej możemy dodać ugotowane mięso. Mięso to należy przyrządzić w oddzielnym garnku, następnie pokroić i zmiksować z resztą warzyw.
Pamiętajmy, że wywar z rosołu nie jest wskazany, ze względu na ryzyko wywołania alergii. Ponadto jest ciężkostrawny - nie będzie dobrym wyborem dla niemowlęcia.
Gdy dziecko umie poradzić sobie z posiłkami o gładkiej, ale zagęszczonej konsystencji, można zacząć podawać takie z małymi, miękkimi, ale wyraźnymi grudkami. Sprawdzą się np. warzywa rozgniecione widelcem czy drobne rozgotowane kasze. Wielkość grudek w posiłkach należy stopniowo zwiększać.