Dla osób z anemią
Bób powinien być pierwszym wyborem u osób z anemią. Cieszy się wysoką zawartością zarówno żelaza, jak i kwasu foliowego oraz witaminy B12.
![Jest zdrowy i smakuje wyjątkowo](https://i.iplsc.com/0007EQAU0RW7C18Y-C322-F4.webp)
Od razu przychodzi nam do głowy, że będzie wartościowym i odżywczym wyborem dla kobiet ciężarnych. Owszem, o ile nie towarzyszy im cukrzyca ciężarnych. Zgodnie z zaleceniami Instytutu Żywności i Żywienia, kobieta ciężarna powinna spożywać dziennie minimum 400 mikrogramów kwasu foliowego.
Jedząc zaledwie 100 gramów ziaren bobu dostarczy sobie aż 423 mikrogramy tej witaminy, więc pokryje 106 proc. dziennego zapotrzebowania. Warto jednocześnie odnotować, że indeks glikemiczny gotowanego bobu to aż 80, surowe ziarna mają IG = 40.
Może to stanowić zbyt duże obciążenie dla niedostatecznie sprawnie działającej trzustki i z tego powodu zarówno kobiety z cukrzycą ciążową, jak i wszyscy diabetycy winni ograniczyć spożywanie bobu.