Dobre bakterie - przyjaciele twojego zdrowia
Upodobały sobie nasz organizm. I bardzo dobrze, bo w odróżnieniu od wielu innych drobnoustrojów pomagają zachować zdrowie. Przeczytaj, co potrafią te tajemnicze maleństwa.

Jak nam pomagają
Bakterie probiotyczne są naturalną częścią ludzkiej mikroflory. Mamy je wszyscy - kobiety i mężczyźni, dzieci. Zasiedlają układ pokarmowy, a u pań dodatkowo pochwę. Jak nam sprzyjają? Chronią przed mikrobami
• Pokrywając szczelnie kosmki jelitowe i nabłonek, bronią dostępu szkodliwym wirusom, bakteriom i grzybom. Dla patogenów nie ma już miejsca!
• Zabierają mikrobom składniki odżywcze, co powoduje, że zarazki szybko giną (i nam nie szkodzą).
• Wytwarzają substancje, takie jak kwas mlekowy lub octowy, które odstraszają wrogie drobnoustroje. Dla najbardziej zawziętych patogenów mają tzw. bakteriocyny hamujące namnażanie się bakterii.
Zapobiegają chorobom
Probiotyki chronią nas przed rozwojem schorzeń. Są pomocne:
• w profilaktyce nowotworowej - nie pozwalają patogenom na wytwarzanie rakotwórczych toksyn;
• przy miażdżycy - obniżają poziom złego LDL;
• przy infekcjach układu moczowo-płciowego - probiotyki chronią kobiety przed rozwojem grzybicy pochwy oraz zakażeniem pęcherza moczowego;
• przy przeziębieniu, grypie - pod wpływem probiotyków aktywizują się nasze siły obronne;
• w wielu schorzeniach układu pokarmowego (infekcji rotawirusowej, biegunce) przyspieszają powrót do zdrowia.
Dlaczego potrzebują wsparcia
Wiemy, że spadek liczby dobrych bakterii może nastąpić po antybiotykoterapii. Oto inne sytuacje, które mogą wymagać probiotykoterapii (dostarczania dobrych bakterii z zewnątrz).
Długie kuracje
• Niekorzystny wpływ na mikroflorę mogą mieć przyjmowane przez długi czas doustne środki antykoncepcyjne, leki przeciwbólowe oraz sterydowe.
Zaniedbania dietetyczne
• Źle działają na mikroflorę: jednostajny, ubogi jadłospis, pomijanie w diecie pokarmów kiszonych oraz mlecznych fermentowanych, a także jedzenie małej ilości surowych warzyw.
Skumulowany stres
• U osób, które nie mają czasu odreagować napięcia nerwowego dochodzi do nagromadzenia hormonów stresu w organizmie. Ten stan nie pomaga w zachowaniu równowagi między dobrą i złą mikroflorą - co potwierdzają liczne badania naukowe.
Kiedy i jak je odbudować
Choć dobrą mikroflorę łatwo jest zniszczyć, dzięki odpowiednim zabiegom można ją odtworzyć. Pomogą nam w tym produkty spożywcze oraz suplementy diety zawierające probiotyki.
Żywność probiotyczna
• Zaliczają się do niej przetwory mleczne, tłuszcze do smarowania pieczywa, napoje na bazie herbaty, soki - zawierające żywe kultury bakterii o udowodnionych właściwościach prozdrowotnych, najczęściej z rodzaju Lactobacillus lub Bifidobacterium.
• Na opakowaniu obowiązkowo musi być podana: nazwa rodzaju, gatunku i szczepu bakterii, której zjedzenie ma nam przynieść zdrowotne korzyści, np. Bifidobacterium (rodzaj) lactis (gatunek) DN-173 010 (szczep).
•Produkt probiotyczny powinien zawierać: 10 mln żywych komórek bakterii Bifidobacterium w mililitrze (czyli 107 na ml) lub 100 mln jednostek Lactobacillus (108 na ml). Pomocne preparaty
• Są w postaci kapsułek doustnych lub globulek dopochwowych (dla kobiet) i zawierają szczepy bakterii dopasowane do mikroflory występującej u Polaków. Dobór właściwego preparatu doradzi lekarz.