Turcy grillują tak na potęgę. Przygotujesz je w domu wedle oryginału
Przejadły ci się grillowane kiełbaski i karkówka? Jeśli tak, warto położyć na ruszt szaszłyki z kurczakiem, inspirowane tureckim przepisem. Trzymając się naszych wskazówek, masz pewność, że mięso będzie idealnie soczyste, a doskonały smak uzyskasz dzięki doskonałej marynacie.

Tureckie szaszłyki z kurczakiem to świetna alternatywa na grilla, która godnie zastąpi m.in. popularne kiełbaski i karkówkę. Chcąc cieszyć podniebienie szaszłykami, powinniśmy pamiętać o kilku zasadach przygotowania mięsa, dzięki czemu nie będzie ono suche, ale miękkie i soczyste.
Rzecz jasna to tylko połowa sukcesu, bowiem smak i aromat uzyskamy, wcześniej marynując kurczaka w konkretnych przyprawach.
Tureckie szaszłyki z kurczakiem - składniki
- 600 g udek kurczaka bez skóry i kości,
- 3 łyżki jogurtu naturalnego,
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki,
- 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 łyżka oliwy,
- sól,
- pieprz,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 15 pomidorków koktajlowych
- 2 papryki.
Tureckie szaszłyki z kurczakiem - przepis
Pierwszy etap polega na przygotowaniu smacznej i aromatycznej marynaty do kurczaka. W tym celu do miseczki przekładamy jogurt naturalny i dodajemy koncentrat pomidorowy, słodką paprykę, ostrą paprykę, kmin rzymski, czosnek, oliwę, sól, pieprz i sok z cytryny. Całość dokładnie mieszamy.
Udka z kurczaka myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Mięso kroimy na mniejsze kawałki. Pokrojonego kurczaka przekładamy do miseczki z marynatą i dokładnie obtaczamy. Miskę z marynatą i mięsem przykrywamy i zamykamy w lodówce na minimum pięć godzin.
Na patyczki do szaszłyków nabijamy kolejno - pomidorka, kawałek zamarynowanego kurczaka oraz kawałek papryki, którą wcześniej należy pokroić w mniejsze kawałki. Wszystkie składniki nabijamy do momentu, aż zapełni się patyczek.
Szaszłyki wykładamy na ruszt i grillujemy do momentu, aż mięso ładnie się przypiecze i nie będzie surowe w środku.
Warto wiedzieć: Wypity dwie godziny po śniadaniu działa cuda z jelitami