Ile należy przytyć podczas ciąży?
Jestem w 15. tygodniu ciąży i do tej pory przybyło mi tylko 2 kg. Koleżanka, która jest w tym samym okresie ciąży, przytyła już 4 kg. Czy to znaczy, że moja ciąża rozwija się nieprawidłowo?
Nie - po prostu pani i koleżanka mogłyście mieć różną wagę wyjściową i tzw. wskaźnik BMI. To, ile kobieta przytyje podczas ciąży, zależy m.in. od tego wskaźnika, ale także od sposobu odżywiania i trybu życia. Nie bez znaczenia jest także wiek kobiety: ciężarna trzydziestolatka przytyje szybciej niż dwudziestolatka, ponieważ z wiekiem przemiana materii zwalnia. Proszę nie martwić się na zapas: najpewniej "dogoni" pani szybko koleżankę w drugim i trzecim trymestrze ciąży. W tym okresie większość przyszłych mam najszybciej przybywa na wadze, gdyż zwiększa się masa dziecka.
Co warto wiedzieć o... tyciu w ciąży
Przyrost masy ciała w ciąży średnio wynosi około 12-13 kg, ale nie u wszystkich kobiet jest taki sam.
1. To, ile kilogramów przytyjesz w ciąży, zależy od tego, jaki BMI (czyli wskaźnik masy ciała) miałaś przed ciążą. Obliczysz go, dzieląc swoją wyjściową wagę (w kilogramach) przez wzrost (w metrach) podniesiony do kwadratu. Jeśli np. masz 165 cm wzrostu, a przed ciążą ważyłaś 60 kg, twój BMI wynosił 22, czyli mieścił się w normie.
2. U kobiet z przedciążowym BMI < 19,8 (niedowaga) przyrost masy ciała w ciąży powinien wynieść 12,5-18 kg. Kobiety z BMI 19,8-26 (prawidłowa masa ciała) powinny przytyć 11,5-16 kg. Jeśli BMI przyszłej mamy mieściło się w przedziale 26-29 (nadwaga), kobieta powinna przytyć w ciąży od 7 do 11,5 kg. Kobiety z BMI > 29 (otyłość) nie powinny przytyć więcej niż 7 kg.
3. Zarówno nadwaga w ciąży, jak i niedowaga są niebezpieczne. Nadmiar kilogramów zwiększa ryzyko pojawienia się nadciśnienia tętniczego oraz cukrzycy. Z kolei niedowaga u przyszłej mamy może zaburzyć prawidłowy rozwój dziecka. Dlatego w czasie ciąży szczególnie dbaj o racjonalną, urozmaiconą dietę. Codziennie jedz 5-6 niewielkich posiłków i wypijaj 2 litry płynów (w tym 1 litr mleka). Pamiętaj, by na twoim talerzu jak najczęściej gościły świeże warzywa i owoce.