Reklama

Jak rozszerzać jadłospis małego alergika?

Wprowadzanie do menu niemowlęcia nowych produktów wzbudza w rodzicach alergików sporo wątpliwości. O wskazówki, jak robić to bezpiecznie, poprosiliśmy naszego redakcyjnego eksperta.

Dzieci alergiczne przede wszystkim muszą unikać produktów, na które są uczulone. Pozostałe pokarmy mogą otrzymywać zgodnie ze schematem żywienia niemowląt.

Najpierw do menu smyka należy więc wprowadzać składniki o słabych właściwościach alergizujących. Mali alergicy zwykle dobrze tolerują prawie wszystkie warzywa gotowane (z wyjątkiem selera), mięso królika, indyka, kaczki, jagnięcia, a ponadto ryż, kukurydzę, grykę i różne kasze.

Z owoców najlepsze...

Z owoców można podawać im jabłka, gruszki, morele, jagody, banany. Jeśli dziecko uczulają warzywa lub owoce surowe, należy podać je w postaci podgotowanej.

Reklama

Bez mleka, bez glutenu

Dobrymi preparatami bezmlecznymi i bezglutenowymi, przeznaczonymi dla najmłodszych alergików, są też Sinlac lub Minima.

Mogą one stanowić samodzielny posiłek lub być dodatkiem do innych dań, m.in. zupek, klopsików, deserków.

Podczas rozszerzania diety trzeba pamiętać, by każdy nowy produkt wprowadzać ostrożnie, zaczynając od małych ilości, a potem bacznie obserwować malca.

Jeśli po pierwszej próbie nie wystąpią żadne niepokojące objawy (np. wysypka, ból brzuszka), można stopniowo zwiększać ilość tego pokarmu.


Porady udzieliła: dr Ewa Najberg

Mam dziecko
Dowiedz się więcej na temat: alergia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy