Jaka kaszka dla alergika?
Synek (6 miesięcy) jest uczulony na białko mleka krowiego. Jakie kaszki mogą bezpiecznie podać małemu, by nie nasilić u niego uczulenia?
Chłopiec z całą pewnością może już dostawać kleik ryżowy i kaszkę kukurydzianą. W najbliższym czasie warto również zacząć wprowadzać do jego jadłospisu kaszkę mannę lub grysik pszenny.
Wprawdzie kasza manna zawiera gluten, który bywa silnym alergenem, jednak zgodnie z najnowszymi badaniami produkty go zawierające należy bardzo ostrożnie, w niewielkich ilościach (zaczynając od jednej łyżeczki) wprowadzać do diety dziecka właśnie po 6. miesiącu.
Zbadano bowiem, że nie powoduje to nasilenia objawów alergii czy nietolerancji pokarmowej.
Poza tym u dzieci z alergiami doskonale sprawdzają się również specjalne kaszki, które nie zawierają glutenu, białka mleka krowiego, białka sojowego i laktozy, np. BoboVita Minima oraz Nestlé Sinlac. Zamiast nich mają one w swoim składzie mączkę chleba świętojańskiego oraz mąkę ryżową.
Odpowiedzi udzieliła: dr Ewa Najberg, alergolog z poradni alergologicznej w Centrum Zdrowia Dziecka w Warszawie