Reklama

Podczas ciąży warto jeść orzechy

Dzieci, których matki jadły orzechy podczas ciąży rzadziej mają alergię na orzechy .

Takie fakty przedstawia pismo "JAMA Pediatrics". Możliwe też, że kobiety jedzące orzechy po prostu prowadziły ogólnie zdrowszy styl życia I jadały więcej warzyw oraz owoców.

Im więcej alergenów je się w ciąży, tym większa tolerancja po urodzeniu?

Naukowcy z zespołu dr Lindsay Frazier z Dana-Faber Children's Cancer w Bostonie zbadali dietę i stan zdrowia ponad 8 tys. dzieci oraz ich matek. Jak się okazało, alergia na orzechy występowała u dzieci o jedną trzecia rzadziej, jeśli ich matki jadły orzechy w czasie ciąży. Brano pod uwagę orzechy brazylijskie, laskowe, włoskie, makadamii, pekanowe, migdały pistacje, orzechy nerkowca oraz orzeszki ziemne.

Reklama

Zdaniem autorów badań, wczesna ekspozycja na alergeny niektórych pokarmów jeszcze w łonie matki może prowadzić do wytworzenia naturalnej tolerancji.

Alergia na orzechy rozwija się u dziecka dopiero po urodzeniu

Jednak wyniki te stoją w sprzeczności z rezultatami wcześniejszych badań - sugerujących, że spożycie orzechów przez kobiety ciężarne nie ma wpływu na występowanie alergii u ich potomstwa, albo wręcz wskazujących, że sprzyja alergiom.

Z drugiej strony pojawiły się prace wskazujące, że alergia na orzechy rozwija się u dziecka dopiero po urodzeniu. A najważniejszym czynnikiem prowadzącym do jej wystąpienia jest kontakt skóry niemowlęcia z białkiem występującym w orzechach. Obecnie obowiązujące międzynarodowe zalecania ani nie polecają jedzenia orzechów podczas ciąży, ani przed tym nie przestrzegają.

 Eksperci, proszeni przez BBC o wypowiedź przyznawali, że trudno udzielić przyszłym matkom ścisłych wskazówek w tej mierze. Wyjątkiem są kobiety uczulone na orzechy, które nie powinny ich nigdy spożywać.

PAP
Dowiedz się więcej na temat: alergia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy