Pyszne śniadanko
Oto nasze propozycje dań idealnych na początek udanego dnia.

Owocowy smakołyk po 9. miesiącu
Umyj dużą soczystą gruszkę lub brzoskwinię, obierz ją, przekrój na pół, usuń gniazdo nasienne, a następnie duś owoc do miękkości w niewielkiej ilości wody. Według przepisu na etykiecie przygotuj porcję kaszki mleczno-ryżowej. Połówkę ugotowanego owocu przełóż na talerzyk i polej kaszką. Podawaj na ciepło.
Kaszka z wzorkiem po 4. miesiącu
Przygotuj porcję wybranej kaszki mleczno-ryżowej dla niemowląt. Gdy przestygnie, narysuj na niej wzorek (np. kropki czy gwiazdkę) używając musu owocowego.
Jogurt z malinami po 1. roku
Przełóż do miseczki porcję jogurtu naturalnego z lodówki. Kilka minut wcześniej zacznij podgrzewać w rondelku kilka łyżek mrożonych malin. Poczekaj, aż staną się bardzo ciepłe i puszczą sok. Płynnymi owocami zalej jogurt. Przed podaniem lekko przestudź.
Kanapka-kotek po 2. roku
Posmaruj masłem okrągłą kromkę pieczywa, położ na nią listek sałaty i plaster okrągłego sera żółtego. Plasterek ogórka przekrój i umieść na kanapce tak, żeby kawałki tworzyły oczy. Na nich połóż dwie połówki rzodkiewki, jako źrenice. Z kolejnej połówki rzodkiewki zrób nos, z połówek plasterka pomidora - pyszczek, a ze szczypiorku - wąsy.
Smakowite placuszki po 18. miesiącu
Aby przyrządzić ten smakołyk, potrzebujesz 50 dag białego sera, 3/4 szklanki mąki, 5 dag masła, 4 jajka, 4 łyżki śmietany, szczyptę soli. Twaróg zmiel w maszynce. Ucieraj go, dodając roztrzepane jajka, stopione, a potem ostudzone masło, mąkę, śmietanę, i szczyptę soli. Ciasto powinno mieć puszystą konsystencję biszkoptowego. Rozgrzej olej na patelni i łyżką nakładaj porcje ciasta, formując niewielkie placuszki. Smaż je z dwóch stron, dopóki się nie zarumienią. Gotowe wykładaj na papierowy ręcznik.