W ten sposób tracisz z czosnku cenne składniki. Błąd popełnia niemal każdy
Zwykło się mawiać, że to naturalny antybiotyk. Bez wątpienia charakteryzuje się szeregiem właściwości prozdrowotnych, dlatego powinien mieć stałe miejsce w naszym codziennym menu. Czosnek pospolity to warzywo, które posiada wyjątkowy smak i aromat, ale przede wszystkim dostarcza organizmowi mnóstwa składników odżywczych.

Czosnek pospolity - właściwości
Czosnek pospolity to ceniona roślina, zawierająca wiele prozdrowotnych składników, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. W czosnku znajduje się przede wszystkim witamina C, witaminy z grupy B, beta-karoten, minerały w postaci potasu, fosforu, żelaza, cynku, siarki czy magnezu.
Czosnek jest również świetnym źródłem flawonaidów, fitosteroli, enzymów takich jak allinaza i peroksydaza, polifenoli, aminokwasów, kwasów organicznych i błonnika pokarmowego.
Czytaj także: Czym nawozić czosnek? Ząbki będą ostre i mięsiste
Zdaniem ekspertów z Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej na szczególną uwagę zasługuje aminokwas allina, który pod wpływem rozgniatania i krojenia czosnku oraz działania enzymu allinazy, przekształca się do substancji czynnej allicyny. To właśnie temu związkowi czosnek zawdzięcza swój specyficzny zapach, a także wiele właściwości prozdrowotnych.
Z kolei allicyna charakteryzuje się właściwościami, dzięki którym o czosnku potocznie mawia się, że to naturalny antybiotyk. Dzieje się tak z uwagi na fakt, że alliacyna wykazuje działanie bakteriobójcze na wiele bakterii, w tym Gram-dodatnich i Gram-ujemnych, a także na szczepy oporne na antybiotykoterapię.
"Dodatkowo czosnek, w przeciwieństwie do antybiotyków, nie uszkadza naturalnej mikrobioty przewodu pokarmowego. Zaobserwowano wręcz korzystny jego wpływ na rozwój bakterii z rodzaju Lactobacillus, co sprzyja rozwojowi fizjologicznej mikrobioty" - czytamy na stronie Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej.
Nie sposób nie wspomnieć również o właściwościach przeciwzapalnych czosnku pospolitego, czy o działaniu obniżającym ciśnienie krwi i poziom złego cholesterolu, dzięki czemu możemy zmniejszyć ryzyko miażdżycy i chorób sercowo-naczyniowych.
Zobacz również: Czy to faktycznie najgorszy czosnek, jaki kupują Polacy? Eksperci wzięli go pod lupę
Jeśli borykamy się ze słabą kondycją skóry, paznokci czy włosów, czosnek również powinien na stałe zagościć w naszej diecie, bowiem zawarte w roślinie antyoksydanty biorą udział w procesach związanych ze zneutralizowaniem wolnych rodników, które odpowiadają za starzenie się organizmu.
Czosnek sprzyja również odpowiedniemu trawieniu, pobudzając wytwarzanie soków trawiennych, a to z kolei może być pomocne w trakcie zrzucania zbędnych kilogramów.

Jak dużo czosnku można spożywać?
Czosnek z powodzeniem możemy jeść codziennie, o ile nie cierpimy na nieżyt żołądka i jelit, choroby wątroby oraz nie zmagamy się z niskim ciśnieniem krwi. W takich przypadkach, zanim regularnie zaczniemy sięgać po czosnek, wcześniej powinniśmy się skonsultować z lekarzem. Czosnku nie powinno się również serwować dzieciom poniżej 10. miesiąca życia.
Specjaliści do spraw zdrowego żywienia zalecają na ogół spożywanie ok. 5 g czosnku dziennie, zatem 2-3 ząbki. Pamiętajmy jednak, że czosnek zjadany w nadmiarze może doprowadzić do problemów z układem pokarmowym, powodując m.in. biegunki i wzdęcia.
W jakiej formie jeść czosnek, chcąc dostarczyć organizmowi jak najwięcej składników odżywczych? Najlepsze efekty zdrowotne wynikające ze składników zawartych w czosnku uzyskamy, jeśli będziemy spożywać go w formie surowej.
Czosnek poddany obróbce termicznej, np. dodany do gorącego tłuszczu, niestety traci część swoich właściwości, które korzystanie wpływają na zdrowie. Zwłaszcza jego długie gotowanie lub smażenie doprowadza do utraty antyoksydantów. Zdecydowanie lepszym rozwiązaniem jest dodanie czosnku na sam koniec gotowania danej potrawy, dzięki czemu zmniejszymy ryzyko pozbycia się z niego składników prozdrowotnych.