Sód, przyjaciel czy wróg?

To właśnie dlatego powinniście ograniczyć spożycie soli
To właśnie dlatego powinniście ograniczyć spożycie soli123RF/PICSEL
  • Sód jest kationem płynu pozakomórkowego, bez którego nie byłaby możliwa także prawidłowa praca błon komórkowych. Sprawne i właściwe funkcjonowanie organizmu, zależne jest od pracy i kondycji pojedynczych komórek.
  • Jest niezastąpiony w utrzymaniu prawidłowej gospodarki wodnej oraz gospodarki kwasowo zasadowej w organizmie człowieka
  • Sód pobudza pracę wielu enzymów
  • Sód ma wpływ na przewodzenie impulsów przez neurony (komórki nerwowe), stąd jego bezpośrednie działanie na stopień, kurczliwości mięśniowej (wspomaga prawidłową pracę nerwów i mięśni)
  • Sód jest także jednym z istotnych składników kości i stawów
  • Zatrzymywanie w nadmiarze wody w organizmie, powstawanie opuchlizny ciała
  • Ingerencja w prawidłową pracę układu wydalniczego. Duże stężenie w organizmie zakłóca pracę nerek, w efekcie końcowym powoduje uszkodzenie.
  • Negatywnie wpływa na osoby cierpiące na cukrzycę
  • Wywołuje dolegliwości ze strony wątroby
  • Wywołuje uczucie znużenia, zmęczenia i ospałości
  • Przyczynia się do podwyższenia poziomu szkodliwego cholesterolu w organizmie
  • Podwyższenie ciśnienia tętniczego
  • Przy długotrwałym, zbyt wysokim poziomie sodu, rozwija się nadciśnienie tętnicze, które wymaga w wielu przypadkach stałego leczenia farmakologicznego i zastosowania właściwej diety
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?