Reklama

Zielona kawa dla dbających o linię

W walce ze zbędnymi kilogramami naszym sojusznikiem okazać się może zielona kawa. Przypisywane są jej również inne właściwości prozdrowotne. Ten produkt spożywczy to nic innego jak niepalone ziarna kawy.

Ziarna kawy spośród licznych substancji zawierają w swoim składzie duże ilości kofeiny i kwasu chlorogenowego.

- Podczas procesu palenia kawy, zawartość tego kwasu ulega zmniejszeniu, a to właśnie jego obecność odpowiedzialna jest za korzystne dla zdrowia właściwości zielonej kawy" - mówi PAP Life dietetyk sportowy Justyna Mizera.

Zielona kawa pomocna w walce ze zbędnymi kilogramami

Niektóre badania wskazują, że kwas chlorogenowy zmniejsza absorpcję węglowodanów z przewodu pokarmowego.
- Działanie to wpływa na obniżenie poziomu cukru we krwi oraz eliminację skoków insuliny. Utrzymanie prawidłowego poziomu cukru we krwi może pomóc w ograniczeniu nadmiernych ilości jedzenia poprzez zmniejszenie napadów głodu - wyjaśnia dietetyk.

Zielona kawa jest również pomocna w walce ze zbędnymi kilogramami dzięki jej działaniu na metabolizm. "Ekstrakt z ziaren zielonej kawy zmniejsza kumulację tłuszczu w ciele poprzez zmniejszenie jego absorbcji oraz zwiększenie metabolizmu tłuszczu.

Reklama

Badania przeprowadzone na osobach z nadwagą, które stosowały suplementy na bazie zielonych ziaren kawy przez 12 tygodni, wykazały, że w tym czasie straciły średnio 10,5 proc. całkowitej masy ciała i 16 proc. tłuszczu. Co istotne, osoby badane nie zmieniały dotychczasowych nawyków żywieniowych" - mówi ekspertka.

Zmniejsza napięcie i zmęczenie

Inne właściwości zielonej kawy związane są z kofeiną. Związek ten zmniejsza zmęczenie psychiczne i fizyczne, poprawia przemianę materii i, co ważne, pobudza organizm do działania przed aktywnością fizyczną.

W sprzedaży dostępne są liczne preparaty na bazie zielonej kawy. Mizera zachęca, by przede wszystkim wypróbować ją w naturalnej formie. "Zieloną kawę parzymy w całości zalewając gorącą wodą.

Można też ziarna zmielić w ręcznym młynku, takie lekko rozdrobnione użyć do sporządzenia napoju. Smak zielonej kawy różni się znacznie od tradycyjnej, palonej kawy. Napar z zielonej kawy można osłodzić delikatnie miodem lub syropem z agawy" - podpowiada. 

PAP life
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy