To sekret długowieczności Japonek. Zawdzięczają mu też szczupłą sylwetkę

Japonki znane są ze swojej szczupłej sylwetki, pięknej promiennej cery oraz długowieczności. Zazwyczaj wyglądają na znacznie młodsze, niż wskazywałaby na to ich metryka. Cały świat zazdrości im urody, świetnej kondycji i zdrowia. Zastanówmy się więc, w czym tkwi sekret pięknych pań zamieszkujących Kraj Kwitnącej Wiśni.

Mieszkanki Japonii nie odmawiają sobie słodkich deserów. Uwielbiają musy i czekoladę, a mimo to nie tyją. Jaki jest ich sekret?
Mieszkanki Japonii nie odmawiają sobie słodkich deserów. Uwielbiają musy i czekoladę, a mimo to nie tyją. Jaki jest ich sekret?123RF/PICSEL

Ludzie w Japonii żyją najdłużej na całym świecie (mężczyźni średnio 81 lat, a kobiety ponad 88 lat). To imponujący wynik. Ponadto w państwie tym mieszka najwięcej stulatków, a stan zdrowia, kondycja i wygląd przeciętnego seniora są godne podziwu.

Jaki jest sekret długowieczności Japonek, którym Europejki często zazdroszczą młodego wyglądu i zgrabnej sylwetki? To wcale nie wyłącznie kwestia dobrych genów. Panie Zamieszkujące Kraj Kwitnącej Wiśni przestrzegają w życiu kilka zasad, którym zawdzięczają świetną formę (panów zresztą także to dotyczy).

Japończycy są najszczuplejszym narodem na świecie. To zasługa specjalnej diety

Japończycy są najszczuplejszym narodem na świecie (otyłych jest zaledwie 3 proc. społeczeństwa). Poza regularną aktywnością fizyczną w dużej mierze jest to zasługą specjalnej diety opartej na rybach, soi, ryżu, świeżych owocach i warzywach.

Nigdy nie odmawiają sobie śniadania, ponieważ uważają je za najważniejszy posiłek dnia. Jedzą niewielkie porcje, ale za to kilka razy dziennie. Starają się, aby ich posiłki były ubogie w tłuszcze, bo te często odkładają się w postaci tkanki tłuszczowej, prowadzą do powstawania złogów w narządach wewnętrznych i żyłach.

Wybierają lekkie oleje pochodzenia roślinnego (oliwa z oliwek, olej sezamowy), aby podkreślić smak potraw, a i z nimi nie przesadzają. Dzięki temu nie mają problemów z cholesterolem czy chorobami serca.

Japończycy nie jedzą chleba, ale nie odmawiają sobie słodyczy

W Polsce wielu osobom trudno byłoby sobie wyobrazić dzień bez chleba czy bułek, jednak w Japonii tradycyjnego pieczywa prawie się nie jada. Produkty mączne są jadane okazjonalnie, bo mieszkańcy Kraju Kwitnącej Wiśni preferują jedzenie na bazie kukurydzy czy ryżu.

Są szczupli mimo tego, że nie odmawiają sobie słodyczy. Stawiają jednak na małe porcje (posiłki podaje się w małych naczyniach), a zamiast ciast i muffinek chętniej wybierają słodkie musy, czekoladę czy dango, (słodkie kulki ryżowe w sosie albo pudding).

Sekretem długowieczności Japończyków jest ruch i specjalna dieta. Mieszkańcy Kraju Kwitnącej Wiśni prawie wcale nie jedzą chleba
Sekretem długowieczności Japończyków jest ruch i specjalna dieta. Mieszkańcy Kraju Kwitnącej Wiśni prawie wcale nie jedzą chleba123RF/PICSEL
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas