Prawdziwa uczta dla smakoszy. Syci na długo
Oryginalny przepis na żeberka.
Składniki na 8 porcji:
- 80 dag żeberek wieprzowych,
- puszka białej lub czerwonej fasoli,
- szklanka soku pomidorowego,
- 1 cebula,
- 2-3 łyżki oleju,
- 3 ząbki czosnku,
- 4 łyżki pikantnego keczupu,
- majeranek,
- papryka, sól, pieprz.
Przyrządzanie:
Żeberka pokroić na porcje. Natrzeć majerankiem, solą i pieprzem oraz keczupem i odstawić do lodówki na dwie, trzy godziny. Żeberka, obsmażyć na rumiano na oleju ze wszystkich stron. Żeberka przełożyć do żaroodpornego naczynia do zapiekania. Naczynie przykryć, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 stopni C. Potrawę piec około 30 minut, aż mięso będzie miękkie. Pod koniec pieczenia mięso odkryć i piec jeszcze 10-15 minut.
Cebulę obrać, opłukać, bardzo drobno pokroić, zeszklić na oleju, zalać sokiem pomidorowym. Sos doprawić do smaku mieloną papryką, solą, pieprzem. Fasolę osączyć z zalewy, dodać do sosu. Gotować, aż sos zredukuje się o połowę.
Żeberka podawać z fasolą i pieczywem.
Czas przygotowania: 60 minut