Prawdziwa uczta dla smakoszy. Syci na długo
Oryginalny przepis na żeberka. Propozycja na aromatyczny i sycący obiad.

Przepis na pieczone żeberka z fasolą. Czas przygotowania: 60 minut
Składniki na 8 porcji
- 80 dag żeberek wieprzowych,
- puszka białej lub czerwonej fasoli,
- szklanka soku pomidorowego,
- 1 cebula,
- 2-3 łyżki oleju,
- 3 ząbki czosnku,
- 4 łyżki pikantnego keczupu,
- majeranek,
- papryka, sól, pieprz.
Czytaj również: Sekret idealnego kotleta schabowego. Będzie soczysty w środku i chrupiący na zewnątrz
Przygotowanie
- Żeberka pokroić na porcje. Natrzeć majerankiem, solą i pieprzem oraz keczupem i odstawić do lodówki na dwie, trzy godziny.
- Żeberka, obsmażyć na rumiano na oleju ze wszystkich stron, a następnie przełożyć do żaroodpornego naczynia do zapiekania.
- Naczynie przykryć, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 stopni C.
- Potrawę piec około 30 minut, aż mięso będzie miękkie.
- Pod koniec pieczenia mięso odkryć i piec jeszcze 10-15 minut.
- Cebulę obrać, opłukać, bardzo drobno pokroić, zeszklić na oleju, zalać sokiem pomidorowym.
- Sos doprawić do smaku mieloną papryką, solą, pieprzem.
- Fasolę osączyć z zalewy, dodać do sosu.
- Gotować, aż sos zredukuje się o połowę.
Żeberka podawać z fasolą i pieczywem.