Wybrano pięć najgorszych dań na świecie. Te pozycje zdumiewają

Platforma Taste Atlas wybrała najgorsze dania na świecie. W niechlubnym rankingu znalazły się między innymi fińskie pierożki z krwią, tajskie curry z podrobów rybnych, sfermentowany rekin po islandzku i wiele innych, zaskakujących smaków z całego świata. Co jednak wzbudziło największe kontrowersje?

Wybrano najgorsze dania na świecie
Wybrano najgorsze dania na świecie123RF/PICSEL

Wyjątkowy ranking kulinarny. Na te dania uważaj

Strona internetowa poświęcona podróżom i jedzeniu Taste Atlas przeprowadziła analizę najlepszych i najgorszych dań wśród swoich użytkowników. Wybrali 600 000 najgorzej ocenionych dań ze 100 recenzji.

Opierając się na ponad 335 106 ocenach społeczności, w przewodniku kulinarnym podkreślono, że klasyfikacje są subiektywne i nie powinny uniwersalnie definiować atrakcyjności danego dania.

Choć dania te nie każdemu przypadną do gustu ze względu na intensywny smak, konsystencję i niekonwencjonalne składniki, odzwierciedlają wyjątkowe tradycje kulinarne i regionalne gusta, które niezmiennie fascynują miłośników dobrego jedzenia na całym świecie.

Na co jednak uważać i dwa razy lepiej się zastanowić podczas podróży, gdy chcemy spróbować lokalnej kuchni?

Blodpalt - Finowie i Szwedzi to uwielbiają

Fińskie pierogi lub kluski pojawiają się niekiedy z wyjątkowym dodatkiem
Fińskie pierogi lub kluski pojawiają się niekiedy z wyjątkowym dodatkiem 123RF/PICSEL

Blodpalt to tradycyjnie przyrządzane często w północnej Szwecji i fińskiej Laponii, ciemnobrązowe pierożki, kluski z mąki żytniej lub jęczmiennej oraz... krwi zwierzęcej, zazwyczaj renifera.

To właśnie to danie zostało uznane za najgorsze danie na świecie, według użytkowników TasteAtlas. Do różnych wersji można dodać krew innych zwierząt, a także przyprawy i puree ziemniaczane.

Czasami blodpalt jest faszerowany duszonymi grzybami i boczkiem i gotowany w wywarze mięsnym. Najczęściej jest podawany jako dodatek z dżemem żurawinowym.

Wyrazisty smak i wyjątkowa konsystencja sprawiają, że dla wielu osób jest to danie trudne do docenienia. Danie to otrzymało ocenę 1,5 na 5 gwiazdek w serwisie Taste Atlas.

Dziwne calzone i mięso na kolejnych pozycjach. Nie każdy je zje

Calzone
Calzone123RF/PICSEL

Na drugim i trzecim miejscu w rankingu uplasowały się pokłosie włoskiej i amerykańskiej kuchni a także... mięso. Niepozornie wyglądające, zaskakują niektórych jednak swoją zawartością.

Calskrov. To szwedzkie danie przypomina włoskie calzone, ale wypełnione... hamburgerem i frytkami - wynalazek restauracji Tre Kroner w Skelleftea dla osób, które nie mogą się zdecydować, czy zamówić pizzę czy hamburgera.

Kolejne miejsce przypada zaś kuchni islandzkiej. Svið to danie prosto z Islandii, które jest po prostu owczą głową. Na talerzu prezentuje się dość nieciekawie, co odrzuca większość konsumentów.

Danie tradycyjnie podaje się z dodatkiem puree z rzepy, galaretki rabarbarowej i puree ziemniaczanego, szczególnie podczas tradycyjnego islandzkiego święta w środku zimy. Pierwotnie danie to zostało wymyślone w czasach, gdy ludzie nie mogli pozwolić, aby jakakolwiek część mięsa się zmarnowała.

„Zdrowie na widelcu”. Jak grillować, aby danie było zdrowe?Polsat Cafe
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas