Reklama

Reklama

Budyń jaglany z kremem ze śliwki kalifornijskiej

Śliwki zalewamy wodą, dodajemy ksylitol i zagotowujemy.

Składniki na 4 porcje:

  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 2 szklanki mleka migdałowego
  • 2 szklanki wody
  • 2 łyżki syropu z agawy lub miodu
  • Skórka z cytryny
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • Szczypta soli

Reklama

Krem ze śliwki kalifornijskie:

  • 1 szklanka śliwek kalifornijskich
  • Ok. ½ szklanki wody
  • 1 łyżka masła
  • 1,5 łyżki karobu
  • 3 łyżki ksylitolu cukru lub miodu
  • Ok. ½ szklanki mleka migdałowego

Sposób przygotowania:


Śliwki zalewamy wodą, dodajemy ksylitol i zagotowujemy. Kiedy śliwki będą bardzo miękkie dosypujemy do nich karob i miksujemy je blenderem na gładką pastę, razem z wodą, w której się gotowały. W rondelku rozgrzewamy połowę masła i przekładamy na nie pastę ze śliwek. Smażymy, jak konfiturę, aż masa zacznie gęstnieć. Następnie ściągamy z gazu, dodajemy pozostałe masło i miksujemy jeszcze chwilkę blenderem. Jeśli masa będzie zbyt gęsta powoli dolewamy mleko migdałowe i miksujemy. Kaszę jaglaną przepłukujemy pod bieżącą wodą. Do rondelka wlewamy mleko migdałowe, 2 szklanki wody, dodajemy kaszę, skórkę startą z cytryny, syrop z agawy lub miód, szczyptę soli i gotujemy. Od czasu do czasu mieszamy całość. Kasza powinna być bardzo miękka. Następnie przelewamy całość do miksera, najlepiej do kielicha do koktajli, dodajemy sok z cytryny i miksujemy na gładką, budyniową.

Czas przygotowania: 30 minut + ewentualne chłodzenie

Przepis autorstwa Mariety Mareckiej

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje