Reklama

Reklama

Czekoladowe z truskawkami

To ciasto pokocha cała rodzina!

Składniki na 10 porcji:

Reklama

Spód:

  • 16 dag mąki pszennej
  • 10 dag masła
  • 2 żółtka
  • 4 łyżki kakao
  • 6 dag cukru pudru
  • szczypta soli

Krem:

  • 9 dag gorzkiej czekolady
  • 3 żółtka
  • 300 ml mleka
  • 7,5 dag cukru
  • 2 dag mąki pszennej
  • 2 dag mąki ziemniaczanej
  • 25 dag truskawek

Sposób przygotowania:


1. Masło posiekaj z mąką. Dodaj żółtka, przesiany cukier puder, kakao, szczyptę soli. Zagnieć ciasto, zawiń w folię, schładzaj godzinę. Ciasto rozwałkuj, wyłóż nim formę na tartę, piecz 30 minut w temperaturze 180˚C.

2. Mąki wymieszaj. Mleko podgrzej. Żółtka utrzyj z cukrem, dodaj mąki, zmiksuj. Masę wymieszaj z gorącym mlekiem, zagotuj, po minucie zestaw z ognia. Wrzuć połamaną czekoladę, rozpuść, połącz z masą, wymieszaj. Krem wyłóż na spód, udekoruj truskawkami, schładzaj 2 godziny.

Czas przygotowania ok. godziny

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje