Groźne bakterie na jajkach. Koniecznie sprawdź oznaczenie na opakowaniu
Główny Inspektorat Sanitarny wydał najnowsze ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności. W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto bakterię Salmonella spp. na powierzchni skorupek jaj.

Uwaga na jajka z Salmonellą
Główny Inspektorat Sanitarny przypomina, że spożycie produktu zanieczyszczonego pałeczkami Salmonella, zwłaszcza bez odpowiedniej obróbki termicznej, wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego.
Ostrzeżenie GIS-u ws. Salmonelli dotyczy jaj "KOKO Jaja z chowu ściółkowego, klasa A, średnie M".
Szczegóły dotyczące produktu:
Nazwa produktu: KOKO Jaja z chowu ściółkowego, klasa A, średnie M
Oznakowanie na powierzchni jaj: 2PL02181302 K-2
Najlepiej spożyć przed: 05.07.2025
Kod kreskowy: 5 903427 303134
Zakład pakowania: Jantex Polska Sp. z o.o., Zielniki 42, 63-000 Środa Wielkopolska, PL 30255916 UE

GIS dodaje, że firma Jantex Polska Sp. z o.o. w ramach przyjętego systemu HACPP zweryfikowała i ustaliła, z jakiej fermy pochodziły kwestionowane jaja konsumpcyjne - 2PL02181302 K-2 oraz gdzie zostały rozdystrybuowane.
"Po otrzymaniu informacji, podmiot poinformował odbiorców kwestionowanej partii o zaistniałej sytuacji oraz wstrzymał wprowadzanie do obrotu jaj konsumpcyjnych pochodzących z ww. fermy do chwili otrzymania wyników badań laboratoryjnych" - czytamy w komunikacie.
Ponadto, jak wskazuje GIS, zastosowana zostanie dodatkowa dezynfekcja zakładu i całego sprzętu produkcyjnego. Powiatowy Lekarz Weterynarii w Środzie Wlkp. prowadzi dalsze działania kontrolne w celu identyfikacji dystrybucji kwestionowanej partii jaj konsumpcyjnych.
GIS apeluje do konsumentów
Osoby, które posiadają jajka wskazane w komunikacie, nie powinny ich spożywać. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionego produktu należy skontaktować się z lekarzem - wskazuje GIS.