Zajadaj garść dziennie. Wzmocnią serce i wspomogą jelita. Właśnie ruszył na nie sezon
Borówki, nazywane często "superowocami", to jedne z najzdrowszych owoców, jakie możemy włączyć do swojej diety. Kryją w sobie ogrom witamin oraz minerałów i wpływają korzystnie niemal na każdy układ w naszym ciele.

Borówka a mózg. Jak te owoce wpływają na naszą pamięć?
Regularne jedzenie borówek, nawet garści dziennie, to inwestycja w nasze zdrowie. Wpływ borówek zaczyna się od mózgu, przez serce, aż po odporność i metabolizm.
Można je spożywać na surowo, jako dodatek do jogurtów, owsianki, koktajli czy sałatek. Można z nich robić przetwory i jeść z pieczywem - opcji jest sporo.
Choć są małe, ich wpływ na nasze zdrowie jest ogromny. Warto włączyć je na stałe do codziennego jadłospisu.
Pierwszą i możliwe, że najważniejszą zaletą spożywania tych owoców, które przywędrowały do Europy z Ameryki Północnej, jest ich wpływ na pracę mózgu.
A to wszystko ze względu na obecność antocyjanów - silnych przeciwutleniaczy, które mają zdolność przekraczania bariery krew-mózg.
Antocyjany wspomagają zdolności poznawcze, poprawiają koncentrację i mogą opóźniać procesy starzenia się mózgu.
Badania sugerują, że regularne spożywanie borówek może poprawiać pamięć krótkotrwałą, a nawet redukować ryzyko chorób neurodegeneracyjnych, takich jak alzheimer czy demencja.
Serce jak dzwon dzięki borówce

Kolejną zaletą jedzenia tych owoców jest zdrowe serce. To z kolei zasługa antyoksydantów. Te zawarte w borówkach obniżają stres oksydacyjny i wspierają zdrowie naczyń krwionośnych.
Regularne ich spożywanie może wpływać na obniżenie poziomu "złego" cholesterolu (LDL), zwiększenie elastyczności naczyń oraz obniżenie ciśnienia krwi. W praktyce oznacza to mniejsze ryzyko zawału serca i udaru.
Idealny owoc dla odchudzających się. Pomagają zachować odpowiednią wagę

Borówki są niskokaloryczne, ale bardzo sycące dzięki dużej zawartości błonnika. Spożywane jako przekąska lub dodatek do posiłku, mogą zmniejszyć apetyt i zapobiegać podjadaniu między posiłkami.
Są idealne, gdy planujemy zrzucić kilka kilogramów i ich naturalna słodycz może zaspokoić ochotę na coś słodkiego w zdrowszy sposób.
Witamina C jako tarcza ochronna

Borówki zawierają witaminę C, K oraz liczne flawonoidy, które wspierają odporność organizmu, a także spowalniają procesy starzenia się komórek.
Dzięki właściwościom przeciwzapalnym i antybakteryjnym pomagają organizmowi skuteczniej walczyć z infekcjami i stanami zapalnymi.
Dodatkowo wspomagają mikrobiom jelitowy, który jest podstawą odporności naszego organizmu.
Słodkie owoce chronią przed cukrzycą typu 2? To możliwe

Zazwyczaj jedzenie słodkich owoców kojarzy nam się raczej z przyczynianiem się do cukrzycy.
Jednak choć borówki zawierają naturalne cukry, mają jednocześnie niski indeks glikemiczny i nie powodują gwałtownych skoków poziomu glukozy we krwi, co jest kluczową sytuacją dla organizmu.
Co więcej, regularne ich jedzenie może poprawiać wrażliwość komórek na insulinę, co zmniejsza ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2, a flawonoidy obecne w borówkach odgrywają tu kluczową rolę.