Przypominają pieczarki, ale są o niebo zdrowsze. Japończycy je kochają
Grzyby shiitake to popularny w Azji przysmak, który wykorzystywany jest też w medycynie naturalnej Dalekiego Wschodu. W Polsce często nazywa się je twardnikami japońskimi. Te niepozorne grzyby przypominające pieczarki kryją w sobie wielką moc. Zawierają duże ilości cennych minerałów i witamin, a przede wszystkim substancję bioaktywną, która stymuluje układ odpornościowy i wykazuje właściwości przeciwnowotworowe. Sprawdź, dlaczego warto jeść grzyby shiitake i jak wykorzystać je w kuchni.

Spis treści:
Czym są grzybki shiitake i co zawierają?
Grzyby shiitake pochodzą z Azji Wschodniej i są uznawane za jedne z najskuteczniejszych grzybów witalnych. Od lat wykorzystuje się je w medycynie naturalnej i nazywa "eliksirem życia". Charakteryzują się wyrazistym smakiem umami, dzięki czemu poprawiają smak wielu potraw. Ich największą zaletą jest jednak bogactwo składników odżywczych i substancji bioaktywnych, które wykazują zbawienny wpływ na ludzki organizm. Znajdziemy w nich duże ilości potasu, fosforu, wapnia czy witaminy B3 i D. Twardniki japońskie zawierają też lentinan, który naturalnie stymuluje układ odpornościowy do zwalczania infekcji, ale też komórek nowotworowych.
Grzybki shiitake wzmacniają układ nerwowy i kości
Japońskie twardniki zawierają duże ilości witaminy B3, czyli niacyny. Dzięki temu korzystnie wpływają na układ nerwowy. Poprawiają pamięć i koncentrację, ułatwiają zasypianie i walkę ze stresem. Dodają energii osobom zmęczonym psychicznie. Niepozorne grzyby wzmacniają też stawy, kości i zęby, bo znajduje się w nich sporo witaminy D, wapnia i fosforu.
Grzybki shiitake wspierają układ krążenia
Cenne substancje bioaktywne znajdujące się w grzybach shiitake są korzystne także dla układu krążenia. Wykazują właściwości przeciwmiażdżycowe - obniżają poziom złego cholesterolu, chronią przed zlepianiem się płytek krwi i powstawaniem zakrzepów i wzmacniają naczynia krwionośne. Twardniki japońskie są też bogatym źródłem potasu, który obniża ciśnienie tętnicze krwi. Dzięki temu regularne spożywanie tych grzybów zmniejsza ryzyko miażdżycy i innych poważnych schorzeń układu krążenia, takich jak zawał serca czy udar mózgu.

Cenny składnik grzybów shiitake
Badania nad wpływem twardników japońskich na układ odpornościowy i walkę z nowotworami trwają już od lat 60. XX wieku. Amerykańskie Towarzystwo Onkologiczne potwierdziło, że znajdujący się w grzybach beta glukan stymuluje układ immunologiczny i aktywuje grupy komórek, które są odpowiedzialne za zwalczanie nowotworów. Substancja może być w szczególności przydatna w przypadku nowotworów żołądka i jelita grubego. Obecnie trwają dalsze badania w tym zakresie, wiadomo też, że beta glukan nie jest skuteczny np. w profilaktyce i wsparciu leczenia raka prostaty.
Poza tym grzyby shiitake zawierają też inną cenną dla układu odpornościowego substancję - lentinan. Działa ono immunomodelująco i zmniejsza ryzyko tzw. autoagresji, czyli zbyt gwałtownej reakcji układu odpornościowego na patogeny. W efekcie zaczyna on atakować własne komórki ciała, np. kości, stawy czy układ nerwowy.
Jak przyrządzać grzyby shiitake?
Grzyby shiitake są nie tylko zdrowe, ale też smaczne - mają charakterystyczny lekko mięsny smak i dodają wielu potrawom aromatu. Będą więc świetnym zamiennikiem mięsa w wegetariańskich potrawach. Można je dodawać do jajecznicy, makaronów, zapiekanek, pizzy czy risotto. Są idealnym dodatkiem do sałatek i surówek, warto też przyrządzać z nich sosy i zupy.