Reklama

Reklama

Kruche ciasto z galaretką

Rozpuść masło w rondelku i ostudź. Herbatniki pokrusz, po czym zmiksuj z masłem, cynamonem i cukrem.

Składniki na 10 porcji:

  • 125 g zwykłych herbatników, np. typu petit beurre
  • łyżeczka cynamonu
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 100 g masła

Reklama

Kremowa masa:

  • 250 g twarożku kremowego
  • 1/2 łyżeczki esencji waniliowej
  • 1/4 szklanki drobnego cukru

Galaretka:

  • 85 g galaretki truskawkowej
  • szklanka wrzątku
  • 300 g truskawek
  • łyżka soku z cytryny

Sposób przygotowania:


1. Rozpuść masło w rondelku i ostudź. Herbatniki pokrusz, po czym zmiksuj z masłem, cynamonem i cukrem.

2. Formę (najlepiej o wym. 20 x 30 cm) posmaruj cienko masłem i wyłóż na nią zmiksowane ciasto. Dociśnij je i wstaw do lodówki na 30 minut.

3. Na masę kremową zmiksuj twarożek z esencją waniliową i cukrem. Wyjmij z lodówki formę z ciastem i wyłóż na nie masę. Wstaw ponownie do lodówki na 30 minut.

4. Truskawki umyj i odszypułkuj. Osusz je dokładnie ręcznikiem papierowym. Jeśli są duże, pokrój je na pół.

5. Galaretkę w proszku zalej gotującą się wodą i mieszaj, aż całkowicie się rozpuści (nie gotuj). Następnie dodaj truskawki i sok cytrynowy. Dobrze ostudzoną, gęstniejącą już galaretkę wraz z owocami wyłóż na schłodzony spód ciasta. Wstaw formę z ciastem do lodówki przynajmniej na 3-4 godziny. Tuż przed podaniem pokrój ciasto na czworokątne porcje. Można podawać je samo lub z bitą śmietaną.


Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje