Dieta odchudzająca

Wystarczy, że zgubisz kilka kilogramów, a poczujesz się atrakcyjnie i lekko. Anna Starmach sprawdziła to na sobie. Jej program bazuje na prostych i smacznych przepisach light, które zebrała w nowej książce „Lekkość. Chudnij pysznie”. Oto przykładowe dzienne menu.

Dla kogo?
Dla osób, które chcą zrzucić kilka kilogramów bez wyrzeczeń oraz tych, które chcą poczuć się pięknie i fit.

Reklama

Zasady
Jesz 5 razy dziennie, każdy dzień zaczynasz od obfitego śniadania. Kolejne posiłki spożywasz co 3 go    dziny.
Diecie musi towarzyszyć trening. W książce "Lekkość..." znajdziesz konkretny program. Wystarczy, że przez zaledwie 5 tygodni będziesz ćwiczyć w określony sposób. Metoda treningowa 2 + 2 opiera się na 4 treningach w tygodniu, z czego 2 treningi możesz wykonać w domu i są to ćwiczenia siłowe, a kolejne 2 to treningi na zewnątrz (np. jogging), gdzie będziesz kształtować wytrzymałość i spalać tłuszcz.

Czego unikać?
Sosów, frytek, sałatek z majonezem, kolorowych drinków, napojów gazowanych, słodyczy. Swobodnie jedz lekkie sałatki , zupy i ryby. Możesz również wypić kieliszek wina.
Nie dopuszczaj do pojawienia się uczucia głodu. Warzywa możesz jeść w prawie nieograniczonych ilościach.

ŚNIADANIE

Sałatka owocowa z granolą i jogurtem

Składniki: 1 plaster świeżego ananasa, 1 małe kiwi, 150 ml jogurtu naturalnego, 1 garść malin, 1/2 łyżki świeżej mięty, 3 łyżki domowej granoli (posiekane orzechy, morele, rodzynki, żurawina i płatki owsiane doprawione 1 łyżką miodu, cynamonem, mielonym imbirem i szczyptą gałki muszkatołowej)

Ananasa pokrój w drobną kostkę, kiwi w półplasterki, maliny utrzyj z miętą. Jogurt przełóż do miseczki, dodaj granolę i owoce. Jeśli chcesz zabrać sałatkę do pracy, jogurt wymieszaj z owocami, a granolę zapakuj osobno - inaczej nasiąknie i straci chrupkość.

Czas 15 minut, cena 5 zł

PRZEKĄSKA

Kolorowe kulki serowe

Składniki: 60 g chudego twarogu, 1/2 łyżeczki startego parmezanu, 1/2 łyżki jogurtu naturalnego, sól, przyprawy do wyboru: chili w płatkach, czarnuszka, świeży tymianek, oregano

Twaróg rozdrobnij widelcem lub zmiel blenderem. Dodaj jogurt, parmezan i odrobinę soli. Z tak powstałej masy serowej lep małe kulki i obtaczaj je w ziołach.

Czas 10 minut, cena ok. 2,5 zł

OBIAD

Makaron z bakłażanem i pomidorami

Składniki: 80 g makaronu razowego, 1/2 bakłażana, 5 pomidorków koktajlowych, 1 ząbek czosnku, 1/2 łyżki świeżej bazylii, 10 g startego parmezanu, 1 łyżka oliwy z oliwek

Makaron ugotuj al dente. Bakłażana pokrój w kostkę i gotuj na parze około 5 minut. Pomidorki pokrój w kostkę i przysmaż z czosnkiem na oliwie, dołóż bakłażana. Warzywa wymieszaj z makaronem, posyp parmezanem i bazylią.

Czas 20 minut, cena ok. 9 zł

ZAMIAST DESERU

Koktajl z buraka i jabłek

Składniki: 1 jabłko, 1/2 buraka, 1/4 cytryny, 50 ml jogurtu naturalnego, 1 łyżka malin, 1 łyżka świeżej mięty, 1/2 łyżki płatków migdałów

Migdały upraż na suchej patelni. Miętę posiekaj. Wyciśnij sok z połówki cytryny. Wyciśnij w sokowirówce sok z buraka i jabłka. Połącz soki i pozostałe składniki.

Czas 10 minut, cena 3 zł

KOLACJA

Sałatka z jabłkiem i kozim serem

Składniki: 50 g koziego sera, 1⁄4 główki sałaty lodowej, garstka liści szpinaku typu baby, 1 jabłko, 1/2 cytryny, 1 łyżeczka oliwy z oliwek, 1/2 łyżeczki musztardy francuskiej, 1/2 łyżeczki miodu, 1/2 łyżki płatków migdałów, 1 kromka chleba razowego, sól

Sałatę porwij na kawałki i wymieszaj ze szpinakiem. Dodaj pokrojone w kostkę jabłka, pokruszony kozi ser i uprażone migdały. Polej sosem z mieszaniny musztardy, soku z cytryny, miodu i oliwy. Chleb pokrój w kostkę i upraż na grzanki.

Czas 15 minut, cena ok. 8 zł


ANNA STARMACH - Gwiazda programów "Master Chef" i "Pyszne 25" w marcu wydaje nową książkę, tym razem o odchudzaniu. Przepisom będą towarzyszyć programy treningowe.


Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje