Ewa Wachowicz wie, jak się ochłodzić. Patenty restauratorki na gorące dni

Natalia Jabłońska

Natalia Jabłońska

Ewa Wachowicz zdradziła co pić podczas upałów, żeby się ochłodzić
Ewa Wachowicz zdradziła co pić podczas upałów, żeby się ochłodzićWOJCIECH MATUSIK / POLSKAPRESS/Polska Press/East NewsEast News

Ewa Wachowicz i jej sposób na upały

Upalnie, leniwie pozdrawiam! U mnie po litrach wody z miętą i cytryną wskoczyło podwójne espresso na lodzie. Jak radzicie sobie z upałem?

Alternatywna dla espresso na lodzie. Przepisy

Espresso
Espresso123RF/PICSEL
  • 1 porcja espresso (około 30-40 ml) 
  • 100-150 ml toniku 
  • lód 
  • plasterek cytryny lub limonki (opcjonalnie) 
  1. Zaparz porcję espresso i odstaw do ostygnięcia. 
  2. Napełnij szklankę lodem do około 3/4 wysokości. 
  3. Wlej tonik do szklanki z lodem. 
  4. Powoli dodaj ostudzone espresso na wierzch toniku, tworząc efekt warstwowy. 
  5. Udekoruj plasterkiem cytryny lub limonki, jeśli chcesz. 
  • 1 porcja espresso (około 30-40 ml) 
  • 100 ml świeżo wyciskanego soku pomarańczowego (lub wysokiej jakości soku z kartonu) 
  • lód 
  • plasterek pomarańczy do dekoracji (opcjonalnie) 
  1. Zaparz porcję espresso i odstaw do ostygnięcia. 
  2. Napełnij szklankę lodem. 
  3. Wlej świeży sok pomarańczowy do szklanki. 
  4. Powoli dodaj ostudzone espresso na wierzch soku, tworząc efekt warstwowy. 
  5. Udekoruj plasterkiem pomarańczy na brzegu szklanki. 
Tomasz Schuchardt o rodzinnej miejscowości: Miałem jakiś kompleks pochodzeniaINTERIA.PL