Gotuj z uczuciem!

Jak osiągnąć kulinarny sukces radzi Joe Bastianich, juror amerykańskiej edycji programu Masterchef.

Joe Bastianich w amerykańskiej edycji programu Masterchef
Joe Bastianich w amerykańskiej edycji programu MasterchefGetty Images/Flash Press Media

Izabela Grelowska, INTERIA.PL: Gdybyś mógł udzielić tylko jednej rady młodemu adeptowi sztuki kulinarnej, co byś powiedział?

Joe Bastianich: - Powiedziałbym, że jeśli gotowanie to twoja pasja, idź za głosem serca, gotuj z uczuciem. Twoja kuchnia powinna odzwierciedlać to, kim jesteś. Dlatego nigdy nie odwracaj się od swojego dziedzictwa, korzystaj z tego, czego się dowiedziałeś od matki czy babki - to pomoże osiągnąć ci sukces.

Polska kuchnia okiem włoskiego mistrzaINTERIA.PL

Jaka jest twoja ulubiona potrawa?

- Jakakolwiek potrawa, którą ktoś chce dla mnie ugotować. Uwielbiam jeść właściwie wszystko. Dzisiaj będziemy przygotowywać hamburgery, więc na ten moment moją ulubioną potrawą są hamburgery.

Czy jest coś w kuchni włoskiej, czego nie lubisz?

- Trudno w niej nie lubić czegokolwiek. W kuchni włoskiej są najlepsze składniki. Poza tym jest chyba najpopularniejszą kuchnią na świecie. Jedyną rzeczą, za którą nie przepadam są... nerki. I to obojętne, czy przyrządzone na sposób włoski, francuski czy jakikolwiek inny. Nie lubię ich i koniec.

Co sądzisz o polskiej kuchni?

- Z tego, co widziałem w restauracjach, w których byłem, Polska przechodzi teraz rewolucję kulinarną. Polska kuchnia tworzy się na nowo, łącząc w sobie tradycję i tradycyjne składniki z nowymi technikami. Na przykład pierogi czy pieczona kaczka są teraz przyrządzane w inny, ciekawszy sposób, przy użyciu mało tradycyjnych składników, jak oliwa z oliwek. Ale macie tutaj świetne składniki - różnorodność grzybów czy wyśmienite kaczki. Generalnie to kuchnia, która ewoluuje w kraju, który przechodzi kulinarną rewolucję.

Mamy środek lata - czy mógłbyś  polecić jedno danie idealne na tę porę roku?

- Widziałem, że macie teraz piękne grzyby. Dlatego poleciłbym sałatkę z surowych prawdziwków z rukolą. Prawdziwki musisz pokroić bardzo cienko, skropić delikatnie octem balsamicznym, oliwą extra virgin i sokiem z cytryny. Z góry zetrzeć odrobinę sera Grana padano i gotowe.

Magda Gessler o "MasterChef"INTERIA.PL
Czy historia sztuki może pomóc w gotowaniu?INTERIA.PL
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas