Reklama

Reklama

Katarzyna Bosacka proponuje na Wielkanoc wariację na temat słynnego dania kuchni włoskiej

Większość z nas nie wyobraża sobie Wielkanocy bez wspólnego biesiadowania przy stole zastawionym tradycyjnymi daniami. Obok potraw z jajek, sałatki jarzynowej, żurku i mazurka w większości polskich domów w świątecznym menu pojawią się także pieczone mięsa i pasztety. Czym urozmaicić schab lub szynkę, by miło zaskoczyć rodzinę? Doskonały pomysł na to ma Katarzyna Bosacka.

Popularna dziennikarka i propagatorka zdrowego odżywiania zaproponowała, by tradycyjny wielkanocny schab podać z... sosem tuńczykowym, czyli zrobić polską wariację na temat vitello tonnato - klasycznego włoskiego dania, które świetnie będzie pasować do innych potraw na wielkanocnym stole. 

"Moim prawdziwym hitem wielkanocnym jest danie prosto z Piemontu, które moja rodzina uwielbia. Vitello tonnato to pieczona cielęcina pokrojona w cieniutkie plasterki, polana sosem tuńczykowo-majonezowym z kaparami. Ja zamiast cielęciny piekę schab, plasterki - bardzo cienkie - rozkładam na talerzu i polewam sosem" - zdradziła na Instagramie Bosacka.

Reklama

Sekretem tego dania jest połączenie delikatnego w smaku mięsa z wyrazistym sosem wykonanym na bazie tuńczyka i majonezu. Choć dla osób, które jeszcze nie próbowały tego połączenia, może się ono wydawać ryzykowne, tak naprawdę smakuje wybornie. 

Warto więc sprawdzić przepis Katarzyny Bosackiej, która słynie z przywiązania do polskich tradycji w kuchni, ale pokazuje je w nowoczesnym wydaniu.

Dziennikarka zdradziła też swój przepis na tuńczykowy sos do mięsa. Od włoskiego oryginału różni się tym, że jest mniej tłusty, bo część majonezu dziennikarka zastąpiła zdrowszym i mniej kalorycznym jogurtem naturalnym. 

Do wykonania sosu tuńczykowego według przepisu Katarzyny Bosackiej będą potrzebne: 2 puszki tuńczyka w sosie własnym lub 1 słoiczek tuńczyka bez zalewy, 1 łyżka majonezu, 3 łyżki jogurtu naturalnego. 

Wykonanie sosu jest bardzo proste i nie zajmuje wiele czasu. Wszystkie składniki należy po prostu umieścić w blenderze i dokładnie zmiksować. Gdy sos jest gotowy, wystarczy polać nim pokrojony w cienkie plastry pieczony schab i udekorować kaparami.

***
Zobacz również: 


Przekaż 1% na pomoc dzieciom - darmowy program TUTAJ>>>     

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje