Najwięcej witaminy...

...mają warzywa i owoce. W wiosennej diecie powinny być podstawą menu, a nie jedynie przystawką. Dodają mocy podwójnie, gdy je połączysz.

Kasza z pieczonymi warzywami

Składniki: 250 g grubej kaszy jęczmiennej, 4 marchewki, 300 g dyni, 2 czerwone papryki, 1 świeży ogórek, 1 czerwona cebula, garść liści rukoli, 30 ml octu winnego, 1/2 łyżeczki cukru, masło

Reklama

Ugotuj kaszę według przepisu na opakowaniu. Odlej wodę. Połóż przykrywkę na garnku, zawiń go w ściereczki i odstaw na 30 minut.

Obierz marchewki i dynię. Pokrój je w kostkę. Połowę cebuli pokrój w piórka, papryki natłuść masłem. Połóż warzywa na blasze, wlej trochę wody i piecz je przez 25 minut w temperaturze 180 stopni C.

W tym czasie obierz ogórek i posiekaj go w kostkę. Resztę cebuli pokrój w krążki. Upieczone papryki obierz ze skórki i pokrój w paski. Wymieszaj kaszę z pieczonymi i surowymi warzywami (dodaj też rukolę). Sos z pieczenia połącz z cukrem i octem. Dodaj go do sałatki.

Pałki kurczaka w pomarańczach

Składniki: 4 pałki kurczaka, 5 pomarańczy, 2 garście szpinaku, 300 g małej marchewki, 6 suszonych fig, 100 g masła, 50 g cukru, 3 gałązki tymianku

Umyj i osusz pałki kurczaka. Wyciśnij sok z czterech pomarańczy. Piątą pomarańczę obierz i wyfiletuj, oddzielając albedo (wewnętrzną część skórki). Sok z dodanymi kawałkami pomarańczy przelej do rondelka. Dodaj figi oraz gałązki tymianku i gotuj aż ilość soku zmniejszy się o połowę. Dodaj masło i wymieszaj. Wyjmij tymianek i figi.

Posyp pałki solą i pieprzem. Przełóż je do formy i zalej ugotowanym sokiem pomarańczowym. Wstaw do lodówki na 30 minut, po czym piecz 45 minut pod przykryciem, na końcu odkrywając.

Marchewkę usmaż na maśle z pokrojonymi figami, po dwóch minutach wsyp cukier i smaż aż nabierze on brązowego koloru. Liście szpinaku smaż pojedynczo na oliwie. Ułóż na talerzu szpinak, marchewkę, figi i kurczaka. Całość polej sosem z pieczenia.

Coulis z buraków i granatów

Składniki: 1 kg buraków, 1 granat, 1 ogórek, 50 g świeżego imbiru, 50 ml oliwy z oliwek, 20 ml octu winnego

Klasyczne coulis to sos z przetartych owoców lub warzyw. W tej wersji wykorzystuje się i owoce, i warzywa, a sos podaje się jako orzeźwiający napój.

Obierz buraki i ogórek. Granat przetnij na pół. Nad miską uderz w każdą z połówek owocu tłuczkiem do mięsa - tak aby wypadły z nich "ziarenka".

Pokrój buraki i wrzuć je do sokowirówki. Ogórek zmiksuj z obranym i pokrojonym imbirem. Owoce granatu przetrzyj przez sito, aby oddzielić nasiona. Wlej wszystkie soki do jednego naczynia i zmiksuj, dolewając ocet i oliwę. Możesz dosłodzić napój do smaku. Podawaj bardzo schłodzony - jako aperitif.

MAGDA GESSLER - słynna restauratorka, gwiazda programów "Kuchenne rewolucje" i "MasterChef" co dwa tygodnie przedstawia na łamach SHOW swoje najlepsze przepisy.

SHOW 6/2013


Dowiedz się więcej na temat: kasza | kasza jaglana | kasza gryczana | kasza jęczmienna | Magda Gessler

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje