Rodzinne śniadanie

Jajka z majonezem, biała kiełbasa, żurek i sałatka jarzynowa to klasyka, której nie może zabraknąć na świątecznym stole. Anna Starmach zdradza najprostsze sposoby na wielkanocne przysmaki.

Żurek na zakwasie

Reklama

Składniki: 1 szklanka mąki żytniej, 3 szklanki letniej wody, 3 ząbki czosnku, 2 świeże liście laurowe, ziele angielskie, kawałek skórki razowego chleba
Wywar: włoszczyzna, majeranek, 200 g wędzonego boczku, 4 białe kiełbasy, 4 suszone grzyby, 6 ziemniaków, 6 jajek na twardo, śmietana, sól, pieprz

Zakwas: do wysokiego naczynia (najlepiej kamionkowego lub szklanego) wsyp mąkę, wymieszaj ją z wodą, dodaj pozostałe składniki, ponownie wymieszaj. Przykryj ściereczką, odstaw w ciepłe miejsce na 3-4 dni. W garnku umieść kawałki przysmażonego boczku i pokrojone warzywa. Po 40 minutach wyciągnij je, dodaj namoczone grzyby, pokrojone w kostkę ziemniaki oraz kiełbaski i majeranek. Po półgodzinie dodaj zakwas, zagotuj. Podawaj z jajkami na twardo i kwaśną śmietaną.

75 minut plus czas odstawienia
dla 4-5 osób
cena ok. 30 zł

Pieczona szynka

Składniki: szynka około 1 kg-1,2 kg, 10 plasterków boczku, majeranek, 3 ząbki czosnku, 3 cebule, 2 liście laurowe, sól, pieprz, rękaw do pieczenia, 2 łyżki oleju

Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 stopni C. Czosnek drobno pokrój, wymieszaj go z olejem, majerankiem, solą i pieprzem. Natrzyj taką mieszanką szynkę z każdej strony, odstaw na dobę do zamarynowania (np. w foliowym woreczku lub w naczyniu z pokrywką).
Po tym czasie szynkę obłóż plastrami boczku, dodaj liście laurowe. Mięso zwiąż mocno sznurkiem, umieść w rękawie do pieczenia, dodaj kilka łyżek wody i pokrojone cebule. Zadbaj o to, by w rękawie było jak najwięcej powietrza. Zrób też kilka nakłuć widelcem.
Piecz około 90-100 minut (lepiej piec dłużej niż krócej, żeby mięso nie było twardawe). Na mniej więcej 20 minut przed końcem pieczenia można rozciąć rękaw - wtedy mięso ładnie się przyrumieni.

100 minut plus czas marynowania
dla 4-5 osób
cena ok. 20 zł

Najlepsza sałatka jarzynowa

Składniki: 3 marchewki, 3 pietruszki (korzeń), 1 seler, 2 ziemniaki, 1/2 szklanki groszku konserwowego, 4 ogórki kiszone, 2 jajka na twardo, 4 łyżki domowego majonezu, 2 łyżki kwaśnej śmietany, 1 ząbek czosnku, natka pietruszki, sok z cytryny, sól, pieprz

Warzywa obierz, ugotuj (wywar możesz potem wykorzystać do zupy), ostudź i pokrój w drobną kostkę. Dodaj pokrojone ogórki kiszone, groszek i jajka. W miseczce wymieszaj majonez ze śmietaną, zmiażdżonym czosnkiem, sokiem z cytryny, solą, pieprzem i natką pietruszki. Powstały sos dodaj do warzyw. Delikatnie wymieszaj.

30 minut
dla 4-5 osób
cena ok. 14 zł

SUPERTRIK

Do klasycznych wielkanocnych potraw najlepiej pasują domowy majonez i sos tatarski. Zobacz, jak je przygotować.

Domowy majonez

Składnik: 1 żółtko, 300 ml oleju, 1 łyżeczka musztardy, 1 łyżeczka octu winnego, szczypta soli, szczypta pieprzu, szczypta cukru

Żółtko wymieszaj z musztardą, solą, pieprzem, cukrem, octem winnym. Stopniowo cienkim strumieniem wlewaj olej, a masę ubijaj mikserem. Gdy będzie już miała odpowiednią konsystencję, dopraw ją do smaku.

Domowy sos tatarski

Składniki: 5 jaj ugotowanych na twardo, 7 ogórków konserwowych, duży słoik grzybków marynowanych, 2 łyżeczki musztardy, 2 łyżki śmietany 18 proc., 6 łyżek majonezu, sól, szczypta cukru, szczypta pieprzu

Ogórki, grzybki i jajka drobno pokrój (można je przepuścić przez maszynkę do mięsa), dodaj resztę składników, wymieszaj i dopraw.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje