Rodzinne śniadanie

Jajka z majonezem, biała kiełbasa, żurek i sałatka jarzynowa to klasyka, której nie może zabraknąć na świątecznym stole. Anna Starmach zdradza najprostsze sposoby na wielkanocne przysmaki.

Na tradycyjnym stole nie może zabraknąć pieczonej szynki
Na tradycyjnym stole nie może zabraknąć pieczonej szynki123RF/PICSEL

Żurek na zakwasie

Składniki: 1 szklanka mąki żytniej, 3 szklanki letniej wody, 3 ząbki czosnku, 2 świeże liście laurowe, ziele angielskie, kawałek skórki razowego chleba
Wywar: włoszczyzna, majeranek, 200 g wędzonego boczku, 4 białe kiełbasy, 4 suszone grzyby, 6 ziemniaków, 6 jajek na twardo, śmietana, sól, pieprz

Zakwas: do wysokiego naczynia (najlepiej kamionkowego lub szklanego) wsyp mąkę, wymieszaj ją z wodą, dodaj pozostałe składniki, ponownie wymieszaj. Przykryj ściereczką, odstaw w ciepłe miejsce na 3-4 dni. W garnku umieść kawałki przysmażonego boczku i pokrojone warzywa. Po 40 minutach wyciągnij je, dodaj namoczone grzyby, pokrojone w kostkę ziemniaki oraz kiełbaski i majeranek. Po półgodzinie dodaj zakwas, zagotuj. Podawaj z jajkami na twardo i kwaśną śmietaną.

75 minut plus czas odstawienia
dla 4-5 osób
cena ok. 30 zł

Pieczona szynka

Składniki: szynka około 1 kg-1,2 kg, 10 plasterków boczku, majeranek, 3 ząbki czosnku, 3 cebule, 2 liście laurowe, sól, pieprz, rękaw do pieczenia, 2 łyżki oleju

Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 stopni C. Czosnek drobno pokrój, wymieszaj go z olejem, majerankiem, solą i pieprzem. Natrzyj taką mieszanką szynkę z każdej strony, odstaw na dobę do zamarynowania (np. w foliowym woreczku lub w naczyniu z pokrywką).
Po tym czasie szynkę obłóż plastrami boczku, dodaj liście laurowe. Mięso zwiąż mocno sznurkiem, umieść w rękawie do pieczenia, dodaj kilka łyżek wody i pokrojone cebule. Zadbaj o to, by w rękawie było jak najwięcej powietrza. Zrób też kilka nakłuć widelcem.
Piecz około 90-100 minut (lepiej piec dłużej niż krócej, żeby mięso nie było twardawe). Na mniej więcej 20 minut przed końcem pieczenia można rozciąć rękaw - wtedy mięso ładnie się przyrumieni.

100 minut plus czas marynowania
dla 4-5 osób
cena ok. 20 zł

Najlepsza sałatka jarzynowa

Składniki: 3 marchewki, 3 pietruszki (korzeń), 1 seler, 2 ziemniaki, 1/2 szklanki groszku konserwowego, 4 ogórki kiszone, 2 jajka na twardo, 4 łyżki domowego majonezu, 2 łyżki kwaśnej śmietany, 1 ząbek czosnku, natka pietruszki, sok z cytryny, sól, pieprz

Warzywa obierz, ugotuj (wywar możesz potem wykorzystać do zupy), ostudź i pokrój w drobną kostkę. Dodaj pokrojone ogórki kiszone, groszek i jajka. W miseczce wymieszaj majonez ze śmietaną, zmiażdżonym czosnkiem, sokiem z cytryny, solą, pieprzem i natką pietruszki. Powstały sos dodaj do warzyw. Delikatnie wymieszaj.

30 minut
dla 4-5 osób
cena ok. 14 zł

SUPERTRIK

Do klasycznych wielkanocnych potraw najlepiej pasują domowy majonez i sos tatarski. Zobacz, jak je przygotować.

Domowy majonez

Składnik: 1 żółtko, 300 ml oleju, 1 łyżeczka musztardy, 1 łyżeczka octu winnego, szczypta soli, szczypta pieprzu, szczypta cukru

Żółtko wymieszaj z musztardą, solą, pieprzem, cukrem, octem winnym. Stopniowo cienkim strumieniem wlewaj olej, a masę ubijaj mikserem. Gdy będzie już miała odpowiednią konsystencję, dopraw ją do smaku.

Domowy sos tatarski

Składniki: 5 jaj ugotowanych na twardo, 7 ogórków konserwowych, duży słoik grzybków marynowanych, 2 łyżeczki musztardy, 2 łyżki śmietany 18 proc., 6 łyżek majonezu, sól, szczypta cukru, szczypta pieprzu

Ogórki, grzybki i jajka drobno pokrój (można je przepuścić przez maszynkę do mięsa), dodaj resztę składników, wymieszaj i dopraw.

Show
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas