Halloweenowy sernik na zimno
Bez żelatyny.
Smacznego123RF/PICSEL
Składniki:
- 100 g ciastek kokosowych
- 70 g masła
- 600 g kremowego twarożku
- 300 g jogurtu naturalnego
- Sok i skórka starta z jednej limonki
- Opakowanie polewy do tortów
- 100 g cukru
- 100 g masy marcepanowej
- Czerwone i zielone barwniki spożywcze
- 100 g konfitury z czerwonych owoców
Przygotowanie:
Ciastka pokruszyć, zmieszać z roztopionym masłem, umieścić w okrągłej formie i docisnąć tak, aby powstał spód ciasta. Odstawic w chłodne miejsce. Twarożek, jogurt, skórkę i sok z limonki wyrobić za pomocą robota kuchennego na gładką masę. Polewę do tortów i cukier umieścić w rondelku, wymieszać dodać 150 ml wody, zagotować. Szybko wyrobić z pozostałym kremem i rozsmarować na przygotowanym spodzie. Odstawić na 3 godziny do lodówki. Masę marcepanową podzielić na dwie część i do każdej dodać barwnik. Formować pająki do dekoracji. Konfiturę przetrzeć przez sito i użyć do narysowania pajęczyny.