Turcy wiedzą, co dobre. Takie placki można jeść cały dzień
Kuchnia turecka jest w Polsce znana, ale w obiegowej opinii najczęściej kojarzymy ją z kebabami. To krzywdzące, ponieważ w tym kraju istnieje wiele rarytasów, o czym przekonują choćby ci, którzy bywają tam na urlopach. Dziś przedstawiamy tureckie placki, które pozornie przypominają rodzime racuchy. Hamur kizartmasi - bo o nich mowa - to uniwersalna i łatwa przekąska, którą można podać również na obiadowym stole.

Spis treści:
Hamur kizartmasi: banalny sposób na pyszne placki z Turcji
Chociaż racuchy są nam wszystkim w Polsce doskonale znane i pewnie będziemy ich zacięcie bronić, to czasem warto spróbować hamur kizartmasi. Dlaczego? Przede wszystkim dlatego, że nie są skomplikowane, mają uniwersalny charakter (doskonale sprawdzą się i na słodko, i na wytrawnie), a na dodatek są doskonałe dla wegan.
Co prawda, hamur kizartmasi są przygotowywane na bazie drożdży i trochę trzeba poczekać, zanim zaczniemy je smażyć, ale warto spróbować je przygotować, choćby dla zaspokojenia ciekawości tureckiej kuchni.
Składniki na tureckie placki hamur kizartmasi
Skoro mamy wolne przebiegi w kuchni i odrobinę czasu, pora na przygotowanie hamur kizartmasi. Na szczęście, nie trzeba do nich wyszukanych składników, bo zazwyczaj większość z nich mamy w domu. Hamur kizartmasi są przygotowywane na bazie drożdży, więc dla zaoszczędzenia czasu, warto sięgnąć po drożdże suche.
Składniki na hamur kizartmasi:
- 1 szklanka letniej wody,
- 2 szklanki mąki pszennej,
- pół łyżeczki soli,
- pół łyżeczki cukru,
- 1 łyżeczka suszonych drożdży,
- olej roślinny.
Sposób przygotowania hamur kizartmasi
- Do miski wlej szklankę ciepłej wody, dodaj cukier oraz drożdże.
- Całość dokładnie wymieszaj, aby nie było grudek, odstaw na 15 minut.
- Do zaczynu dodaj resztę mąki oraz sól.
- Zacznij wyrabiać ciasto: powinno być elastyczne i gładkie.
- Miskę z ciastem odstaw, przykryj ściereczką, odstaw na godzinę, by podwoiło objętość.
- Ciasto wyciągnij z miski, wyrabiaj jeszcze przed chwilę.
- Z ciasta odrywaj niewielkie kulki, później rozpłaszcz je w palcach.
- Odłóż placki na desce albo blacie i poczekaj jeszcze kwadrans, żeby wyrosły.
- Hamur kizartmasi smaż na rozgrzanym tłuszczu z obu stron.
- Gotowe placki przełóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
Smacznego.
Z czym jeść hamur kizartmasi?
Hamur kizartmasi to placki, które mają uniwersalny charakter: mogą być podawane albo z dżemem na słodko, albo konfiturami; np. domowymi, sezonowymi. Można jeść je również z cukrem pudrem. Oczywiście, to tylko część propozycji, ponieważ można podawać je także z twarożkiem, masłem albo solo. Jeśli mamy taką ochotę, to hamur kizartmasi mogą być traktowa również jako pieczywo, które urozmaici śniadania.