Turcy wiedzą, co dobre. Takie placki można jeść cały dzień

Hamur kizartmasi to placki, które szczególnie przypadną do gustu weganom
Hamur kizartmasi to placki, które szczególnie przypadną do gustu weganom123RF/PICSEL

Hamur kizartmasi: banalny sposób na pyszne placki z Turcji

Zobacz również:

    Składniki na tureckie placki hamur kizartmasi

    • 1 szklanka letniej wody,
    • 2 szklanki mąki pszennej,
    • pół łyżeczki soli,
    • pół łyżeczki cukru,
    • 1 łyżeczka suszonych drożdży,
    • olej roślinny.
    1. Do miski wlej szklankę ciepłej wody, dodaj cukier oraz drożdże.
    2. Całość dokładnie wymieszaj, aby nie było grudek, odstaw na 15 minut.
    3. Do zaczynu dodaj resztę mąki oraz sól.
    4. Zacznij wyrabiać ciasto: powinno być elastyczne i gładkie.
    5. Miskę z ciastem odstaw, przykryj ściereczką, odstaw na godzinę, by podwoiło objętość.
    6. Ciasto wyciągnij z miski, wyrabiaj jeszcze przed chwilę.
    7. Z ciasta odrywaj niewielkie kulki, później rozpłaszcz je w palcach.
    8. Odłóż placki na desce albo blacie i poczekaj jeszcze kwadrans, żeby wyrosły.
    9. Hamur kizartmasi smaż na rozgrzanym tłuszczu z obu stron.
    10. Gotowe placki przełóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.

    Zobacz również:

      Z czym jeść hamur kizartmasi?

      Zobacz również:

        "MOŻNA ZDROWIEJ" – O PIELĘGNACJI SKÓRY. Kosmetolog: Latem i przy depilacji popełniamy mnóstwo błędówINTERIA.PL