Pasztet w cieście z żurawiną
Wyjątkowy przepis.

Składniki na 10 porcji:
- 35 dag wątróbki drobiowej, - 2 jajka, - po 25 dag piersi kurczaka i boczku, - 1/2 litra mleka,olej, - ząbek czosnku, - 3 kromki chleba bez skórki, ziarna jałowca i pieprzu, - 2 polędwiczki wieprzowe, - 12 plastrów boczku (do owijania), - tymianek, - 2 łyżki winiaku, - 60 dag kruchego ciasta.
Przygotowanie:
1. Wątróbkę namoczyć w mleku. Odcisnąć. Boczek, kurczaka i wątróbkę pokroić. Zemleć. Dodać roztarte przyprawy, czosnek i chleb umoczony w winiaku i jajku. Doprawić tymiankiem, solą i pieprzem. Polędwiczki obsmażyć na oleju. 2. Ciasto rozwałkować, wyłożyć nim dno formy i boki. Na cieście ułożyć plastry boczku i połowę masy. Polędwiczki owinąć plastrami boczku. 3. Ułożyć w formie, przykryć resztą masy, plastrami boczku i ciastem. Wierzch posmarować jajkiem. Piec około godziny w temp. 190 st. C.