Reklama

Reklama

Piersi z kaczki w ostrym sosie

Skórę kaczki natnij, oprósz solą i pieprzem, smaż z obu stron na maśle klarowanym lub oleju.

Składniki dla 4 osób:

Piersi z kaczki:

  • 4 piersi z kaczki
  • 5 gałązek natki pietruszki
  • skórka z połowy cytryny
  • masło klarowane lub olej
  • grubo mielony pieprz
  • sól

Sos:

Reklama

  • 2 marchewki
  • pietruszka
  • puszka pomidorów krojonych w kostkę
  • 3 cebule dymki
  • szczypior
  • mały por
  • 3 łyżki pikantnego ketchupu
  • 1,5 łyżeczki miodu
  • 4 liście laurowe
  • papryczka chilli
  • sok z połowy cytryny
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:


1. Skórę kaczki natnij, oprósz solą i pieprzem, smaż z obu stron na maśle klarowanym lub oleju. Piersi piecz przez 20 minut w temperaturze 180°C.

2. Warzywa pokrój. Do garnka wlej trzy łyżki tłuszczu z kaczki, podsmaż warzywa. Dodaj pomidory z puszki, ketchup, sok z cytryny, miód, szczypior, sól i pieprz. Duś 15 minut. Piersi podawaj na sosie.

Czas przygotowania: około 1,5 godziny


Dobry Tydzień

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy