Idealny owoc dla cukrzyków. Nie pomyl go z mandarynką i pomarańczą

Andrzej Zasadni

Andrzej Zasadni

Kalamondyna to świetny owoc dla cukrzyków. Łatwo pomylić go z cytryną lub pomarańczą.
Kalamondyna to świetny owoc dla cukrzyków. Łatwo pomylić go z cytryną lub pomarańczą. 123RF/PICSEL

Spis treści:

  1. Kalamondyna - czy owoce są jadalne? Jak smakują?
  2. Wartości odżywcze kalamondyny
  3. Dlaczego warto jeść kalamondynę?
  4. Kalamondyna - owoc dla cukrzyków
  5. Jak jeść kalamondynę? Ile dziennie i z czym?

Kalamondyna - czy owoce są jadalne? Jak smakują?

Wartości odżywcze kalamondyny

Dojrzałe kumkwaty wraz z zielonymi liśćmi, część owoców jest przekrojona na pół, ukazując miąższ i pestki, owoce leżą na jasnej powierzchni.
Kalamondyna ma niski indeks glikemiczny123RF/PICSEL

Dlaczego warto jeść kalamondynę?

Kalamondyna - owoc dla cukrzyków

Błonnik zawarty w kalamondynie spowalnia absorpcję cukrów
Błonnik zawarty w kalamondynie spowalnia absorpcję cukrówVladimir Mucibabic123RF/PICSEL

Jak jeść kalamondynę? Ile dziennie i z czym?

Zobacz również:

Paula Niemczynowicz: Do macierzyństwa stajemy bez kompetencjiINTERIA.PL
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?