Roladki wieprzowe w sosie piwnym

Doskonały pomysł na obiad.

Składniki:

  • 750 g ziemniaków
  • 500 g brokułów
  • 2 cebule
  • 8 cienkich plastrów wieprzowiny (steki z szynki)
  • 3 łyżki musztardy
  • Sól, pieprz
  • 4 plastry bekonu
  • 50 g relishu ogórkowego
  • 4 łyżki oleju
  •  1 łyżeczka bulionu (instant)
  • 100 ml piwa
  • 2-3 łyżki śmietany
  • Sok z cytryny
  • Natka pietruszki i cząstki cytryny do dekoracji

Reklama

Przygotowanie:

Ziemniaki umyć i gotować 20 minut w osolonym wrzątku. Odcedzić, przelać zimną wodą i obrać. Brokuły oczyścić, podzielić na różyczki. Cebulę pokroić w krążki. Mięso rozbić, doprawić solą i pieprzem, posmarować musztardą. Na każdym kawałku ułożyć po pół plastra bekonu i nałożyć relish. Mięso zrolować i spiąć wykałaczkami. Cebule smażyć 5 minut na rozgrzanym oleju, zdjąć. Na patelnię dodać łyżkę oleju i obsmażać roladki z każdej strony przez 10 minut. Wlać 300 ml wody, dodać bulion. Dodać piwo i gotować 10-15 minut. Roladki wyjąć. Brokuły wrzucić do osolonego wrzątku i gotować 7 minut. Ziemniaki pokroić na ćwiartki i obsmażyć na oleju na złoty kolor. Doprawić solą i pieprzem.

Sos zagęścić śmietaną, doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem, dodać usmażoną cebulę i roladki. Roladki podawać z sosem i warzywami.

Jak ugotować ziemniaki w mundurkach?


Jak gotować warzywa, aby nie traciły koloru?


Więcej przepisów na roladki!



Dowiedz się więcej na temat: Roladki wieprzowe w sosie piwnym

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje