Schab po florencku

Elegancko i smacznie.


Reklama

Składniki:

  • Pęczek rozmarynu
  • 2 ząbki czosnku
  • Skórka starta z 1 cytryny
  • 2 łyżeczki kopru włoskiego
  • Szczypta zmielonych goździków
  • Sól, pieprz
  • 1 kg schabu
  • 2  cebule
  • 250 ml wytrawnego białego wina
  • 400 ml bulionu
  • 1 cukinia
  • 400 g pomidorów koktajlowych
  • 300 g makaronu wstążki

  Przygotowanie:

Rozmaryn i czosnek drobno posiekać, zmieszać z skórką z cytryny, koprem, goździkami, solą i pieprzem. Przygotowaną mieszanką natrzeć schab i umieścić go na blasze piekarnika. Cebulę pokroić w ćwiartki i ułożyć obok schabu. Piec w temp. 200 st. C przez ok 1,5 godziny. Po 30 minutach wlać 200 ml bulionu i białe wino. Pomidory dołożyć 10 minut przed końcem pieczenia.

Cukinię pokroić w cienkie długie paski. Makaron ugotować w osolonej wodzie, 3 minuty przed końcem gotowania dodać cukinię.

 Mięso i pomidory zdjąć z blachy. Sos zlać, przecedzić dodać 200 ml bulionu, zagotować. Doprawić solą i pieprzem. Makaron z cukinią odcedzić. Pieczeń podawać z makaronem i pomidorami oraz sosem.


Dowiedz się więcej na temat: Schab po florencku

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje