Reklama

Reklama

Wątróbka cielęca po berlińsku

Kulinarna podróż do stolicy Niemiec.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • Sól
  • 2 cebule
  • 2 małe jabłka
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 4-6 gałązek tymianku
  • 3-4 łyżki maki
  • 12 plastrów wątroby cielęcej
  • 2 łyżki sklarowanego masła
  • Pieprz
  • 2 łyżki masła
  • 200-250 ml mleka
  • Tarta gałka muszkatołowa

Reklama

 

Przygotowanie:

Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Cebulę pokroić w krążki, jabłka obrać, pokroić na plasterki, skropić sokiem z cytryny. Krążki cebuli i plastry wątróbki obtoczyć w mące.

Sklarowane masło roztopić na patelni. Plastry wątróbki obsmażać 2-3 minuty z każdej strony, doprawić solą i pieprzem, zdjąć z patelni.

Roztopić jeszcze łyżkę masła i smażyć cebulę i jabłka przez 4 minuty. Dodać listki tymianku.

Ziemniaki odcedzić, dodać mleko i masło, ubić na puree. Doprawić solą i gałką muszkatołową. Wątróbkę podawać z ziemniakami, jabłkami i cebulą.

Dowiedz się więcej na temat: Wątróbka cielęca po berlińsku

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje