Sernik zebra z malinami
Letnia wersja słynnego ciasta.

Składniki:
- 300 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Szczypta soli
- 300 g cukru
- 6 jajek
- 250 g masła
- 250 g malin
- 750 g chudego twarożku
- 4 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
Mąkę, proszek do pieczenia, sól, 50 g cukru, 1 jajko, 125 g masła w płatkach i 3 łyżki zimnej wody umieścić w misce. Wyrabiać najpierw za pomocą robota kuchennego, a następnie ręcznie. Ciasto umieścić miedzy dwoma arkuszami folii spożywczej i rozwałkować na krążek (ok 35cm O). Okrągłą formę (26 cm O) natłuścić i wysypać mąką, umieścić w niej ciasto, docisnąć brzegi, odstawić na 30 minut w chłodne miejsce.
Maliny zmiksować, przetrzeć przez sito. 125 g masła utrzeć z 250 g cukru. Kolejno dodawać 5 jajek. Dodać twarożek i 2 łyżki mąki ziemniaczanej. 1/3 masy przełożyć do innej miseczki, dodać 2 łyżki mąki ziemniaczanej i puree malinowe, wymieszać.
Formę z ciastem wyjąć z lodówki. Dokładnie na środek ciasta, nałożyć 3-4 łyżki jasnej masy serowej, następnie - w to samo miejsce - 2-3 łyżki masy malinowej. W ten sam sposób nałożyć resztę masy. Ciasto piec w 175 st. C przez 50-60 minut. Po 35 minutach można przykryć folią aluminiową. Po pieczeniu uwolnić z formy., podawać.