Reklama

Reklama

3 klasyczne desery z czekoladą: suflet, creme brulee i mus

Zostań mistrzem kuchni!

Suflet czekoladowy

Reklama

Składniki na 4 porcje:

  • 125 g gorzkiej czekolady
  • 30 g masła
  • 2 jajka
  • 40 g cukru
  • 1 białko
  • sól
  • 2 łyżki śmietany kremówki
  • 1 łyżka kakao
  • 30 g mąki
  • tłuszcz i cukier do formy
Przygotowanie:

 Czekoladę grubo posiekać i roztopić wraz z masłem. Jajka rozdzielić. Żółtka i 20 g cukru utrzeć na kremową masę (za pomocą robota kuchennego), 3 białka, szczyptę soli i 20 g cukru ubić na pianę. Do masy z żółtek dodać czekoladę i śmietanę. Kakao zmieszać z mąką i dodawać na przemian z ubitymi białkami. Foremki do sufletów natłuścić i wysypać cukrem. Nałożyć masę i wstwić do rozgrzanego piekarnika (200 st. C) na 20 minut. Wyjąć, ewentualnie opruszyć cukrem pudrem, natychmiast podawać.


Czas przygotowania: 30 minut

Jedna porcja zawiera: 1510 kJ/361 kcal

 

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje