3 klasyczne desery z czekoladą: suflet, creme brulee i mus

Smacznego
Smacznego123RF/PICSEL

Suflet czekoladowy

  • 125 g gorzkiej czekolady
  • 30 g masła
  • 2 jajka
  • 40 g cukru
  • 1 białko
  • sól
  • 2 łyżki śmietany kremówki
  • 1 łyżka kakao
  • 30 g mąki
  • tłuszcz i cukier do formy
 
 123RF/PICSEL

Czekoladowy creme brulée z sosem wiśniowym

  • 70 g gorzkiej czekolady
  • 250 g mleka
  • 100 g śmietany kremówki
  • 4 łyżki miodu
  • 9-13 łyżek cukru
  • 4 żółtka
  • 1 jajko
  • słoik wiśni (720 ml)
  • 2 gwiazdki anyżku
  • 1 kawałek cynamonu
  • pół łyżeczki zmielonych goździków
  • 10 łyżek portweinu
  • 2 łyżeczki maki ziemniaczanej
 
 123RF/PICSEL

Czekoladowo-miętowy mus z sosem czekoladowym

  • 3 płaty białej żelatyny
  • 2 jajka
  • 75 g cukru
  • 175 g mascarpone
  • 1 łyżka likieru miętowego
  • 100 g pomadek czekoladowo miętowych
  • 300 g śmietanki kremówki
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • listki mięty do dekoracji