3 klasyczne desery z czekoladą: suflet, creme brulee i mus
Zostań mistrzem kuchni!
Składniki na 4 porcje:
- 125 g gorzkiej czekolady
- 30 g masła
- 2 jajka
- 40 g cukru
- 1 białko
- sól
- 2 łyżki śmietany kremówki
- 1 łyżka kakao
- 30 g mąki
- tłuszcz i cukier do formyPrzygotowanie:
Czekoladę grubo posiekać i roztopić wraz z masłem. Jajka rozdzielić. Żółtka i 20 g cukru utrzeć na kremową masę (za pomocą robota kuchennego), 3 białka, szczyptę soli i 20 g cukru ubić na pianę. Do masy z żółtek dodać czekoladę i śmietanę. Kakao zmieszać z mąką i dodawać na przemian z ubitymi białkami. Foremki do sufletów natłuścić i wysypać cukrem. Nałożyć masę i wstwić do rozgrzanego piekarnika (200 st. C) na 20 minut. Wyjąć, ewentualnie opruszyć cukrem pudrem, natychmiast podawać.
Czas przygotowania: 30 minut
Jedna porcja zawiera: 1510 kJ/361 kcal
Czekoladowy creme brulée z sosem wiśniowym
Składniki:
- 70 g gorzkiej czekolady
- 250 g mleka
- 100 g śmietany kremówki
- 4 łyżki miodu
- 9-13 łyżek cukru
- 4 żółtka
- 1 jajko
- słoik wiśni (720 ml)
- 2 gwiazdki anyżku
- 1 kawałek cynamonu
- pół łyżeczki zmielonych goździków
- 10 łyżek portweinu
- 2 łyżeczki maki ziemniaczanej Przygotowanie:
1. Czekoladę grubo posiekać. Mleko, śmietanę i 3 łyżki miodu zagotować, dodać czekoladę, roztopić.
2. 2 łyżki cukru zmieszać z żółtkiem i jajkiem, powoli dodawać mleko z czekoladą. Krem nałożyć do 4 płaskich foremek, ustawić je na blasze piekarnika. Na blachę wlać tyle wody, żeby foremki były zanużone do 2/3 wysokości w wodzie. Wstawić do piekarnika (125 st. C) na 1,5 godziny. Wyjąć, ostudzić. Wiśnie odcedzić, sok zachować. Do soku dodać anyżek, cynamon, goździki, 3 łyżki cukru, 1 łyżkę miodu i 5 łyżek portweinu, zagotować. Mąkę ziemniaczaną zmieszać z 5 łyżkami portweinu i dodać do gotującego się soku. Ostudzić, dodać wiśnie.
3. Krem posypywać 1-2 łyżkami cukru (na porcję) i karmelizować za pomocą palnika.
4. Podawać z sosem wiśniowym.
Czas przygotowania: 30 minut
Jedna porcja zawiera: 2910 kJ/695 kcal
Czekoladowo-miętowy mus z sosem czekoladowym
Składniki:
- 3 płaty białej żelatyny
- 2 jajka
- 75 g cukru
- 175 g mascarpone
- 1 łyżka likieru miętowego
- 100 g pomadek czekoladowo miętowych
- 300 g śmietanki kremówki
- 50 g gorzkiej czekolady
- listki mięty do dekoracjiPrzygotowanie:
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Jajka rozdzielić. Żółtko i 50 g cukru ubić na kremową masę. Dodać mascarpone. Żelatynę odcisnąć i roztopić w likierze na słabym ogniu, wmieszać do masy i wstawić do lodówki. Pomadki czekoladowo-miętowe posiekać. Białko ubić na sztywną pianę, wsypując pozostały cukier.
200 g śmietany ubić. Kiedy masa z mascarpone zacznie tężeć, wmieszać śmietanę i pianę z białek i wstawić na 4 godziny do lodówki.
Czekoladę roztopić w pozostałej śmietanie, ostudzić. Za pomocą łyżki wycinać kawałki musu i nakładać na talerz wraz z sosem czekoladowym.
Czas przygotowania: 45 minut
Jedna porcja zawiera: 2100 kJ/502 kcal