Reklama

Reklama

3 klasyczne desery z czekoladą: suflet, creme brulee i mus

Zostań mistrzem kuchni!

Suflet czekoladowy

Składniki na 4 porcje:

  • 125 g gorzkiej czekolady
  • 30 g masła
  • 2 jajka
  • 40 g cukru
  • 1 białko
  • sól
  • 2 łyżki śmietany kremówki
  • 1 łyżka kakao
  • 30 g mąki
  • tłuszcz i cukier do formy
Przygotowanie:

 Czekoladę grubo posiekać i roztopić wraz z masłem. Jajka rozdzielić. Żółtka i 20 g cukru utrzeć na kremową masę (za pomocą robota kuchennego), 3 białka, szczyptę soli i 20 g cukru ubić na pianę. Do masy z żółtek dodać czekoladę i śmietanę. Kakao zmieszać z mąką i dodawać na przemian z ubitymi białkami. Foremki do sufletów natłuścić i wysypać cukrem. Nałożyć masę i wstwić do rozgrzanego piekarnika (200 st. C) na 20 minut. Wyjąć, ewentualnie opruszyć cukrem pudrem, natychmiast podawać.

Reklama


Czas przygotowania: 30 minut

Jedna porcja zawiera: 1510 kJ/361 kcal

 

Czekoladowy creme brulée z sosem wiśniowym

 Składniki:

  • 70 g gorzkiej czekolady
  • 250 g mleka
  • 100 g śmietany kremówki
  • 4 łyżki miodu
  • 9-13 łyżek cukru
  • 4 żółtka
  • 1 jajko
  • słoik wiśni (720 ml)
  • 2 gwiazdki anyżku
  • 1 kawałek cynamonu
  • pół łyżeczki zmielonych goździków
  • 10 łyżek portweinu
  • 2 łyżeczki maki ziemniaczanej
 Przygotowanie:

1. Czekoladę grubo posiekać. Mleko, śmietanę i 3 łyżki miodu zagotować, dodać czekoladę, roztopić.

2. 2 łyżki cukru zmieszać z żółtkiem i jajkiem, powoli dodawać mleko z czekoladą. Krem nałożyć do 4 płaskich foremek, ustawić je na blasze piekarnika. Na blachę wlać tyle wody, żeby foremki były zanużone do 2/3 wysokości w wodzie. Wstawić do piekarnika (125 st. C) na 1,5 godziny. Wyjąć, ostudzić. Wiśnie odcedzić, sok zachować. Do soku dodać anyżek, cynamon, goździki, 3 łyżki cukru, 1 łyżkę miodu i 5 łyżek portweinu, zagotować. Mąkę ziemniaczaną zmieszać z 5 łyżkami portweinu i dodać do gotującego się soku. Ostudzić, dodać wiśnie.

3. Krem posypywać 1-2 łyżkami cukru (na porcję) i karmelizować za pomocą palnika.

4. Podawać z sosem wiśniowym.


Czas przygotowania: 30 minut

Jedna porcja zawiera: 2910 kJ/695 kcal

 


Czekoladowo-miętowy mus z sosem czekoladowym

Składniki:

  • 3 płaty białej żelatyny
  • 2 jajka
  • 75 g cukru
  • 175 g mascarpone
  • 1 łyżka likieru miętowego
  • 100 g pomadek czekoladowo miętowych
  • 300 g śmietanki kremówki
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • listki mięty do dekoracji
Przygotowanie:

Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Jajka rozdzielić. Żółtko i 50 g cukru ubić na kremową masę. Dodać mascarpone. Żelatynę odcisnąć i roztopić w likierze na słabym ogniu, wmieszać do masy i wstawić do lodówki. Pomadki czekoladowo-miętowe posiekać. Białko ubić na sztywną pianę, wsypując pozostały cukier.

200 g śmietany ubić. Kiedy masa z mascarpone zacznie tężeć, wmieszać śmietanę i pianę z białek i wstawić na 4 godziny do lodówki.

Czekoladę roztopić w pozostałej śmietanie, ostudzić. Za pomocą łyżki wycinać kawałki musu i nakładać na talerz wraz z sosem czekoladowym.


Czas przygotowania: 45 minut

Jedna porcja zawiera: 2100 kJ/502 kcal


 


Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje