3 pomysły na jajka faszerowane

Szukasz nowych pomysłów na dania wielkanocne? Chcesz odświeżyć swoje menu, aby nie podawać bliskim wciąż tego samego? Sprawdź nasze przepisy na jajka faszerowane.

3 pomysły na jajka faszerowane
3 pomysły na jajka faszerowanemateriał zewnętrzny

Nie bój się eksperymentować. Farsz do jajek z dodatkiem awokado, sera koziego czy papryczki jalapeño zachwyci Cię wyrazistym smakiem. Jeśli nie znajdziesz wszystkich potrzebnych składników do farszu w swoim warzywniaku, poszukaj ich w większym supermarkecie lub zrób zakupy online np. w Tesco lub Frisco. Opinie o e-marketach wskazują, że znajdziesz w nich wiele produktów, których nie dostaniesz w małych sklepach spożywczych.

Kupując w sieci, możesz wygodnie zamówić wszystkie artykuły w jednym miejscu. Sprawdź Piotra i Pawła, Tesco bądź Frisco. Opinie o najlepszych marketach online znajdziesz w Internecie.

1. Jajka faszerowane guacamole

Składniki:

● 5 jajek

● 1 dojrzałe awokado

● 1 łyżka soku z limonki

● ½ ząbku czosnku

● kawałek papryczki chili (możesz z niej zrezygnować, jeśli wolisz wersję łagodną)

● 2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine

● 2 łyżki posiekanej kolendry lub szczypiorku

● 1 mały pomidor

Jak to zrobić?

Ugotuj jajka na twardo, zbij skorupki i zostaw w zimnej wodzie do ostudzenia. Następnie obierz je, przekrój wzdłuż na pół, wyjmij żółtka, połóż je na talerzu i rozgnieć widelcem.

Awokado przekrój wzdłuż na pół, usuń pestkę, wybierz miąższ łyżką i rozgnieć widelcem. Skrop sokiem z limonki i dodaj do żółtek.

Następnie dorzuć starty czosnek, posiekaną papryczkę chili, oliwę, kolendrę lub szczypiorek i dopraw solą oraz pieprzem. Na koniec sparz pomidora, obierz go ze skórki, pokrój w małą kosteczkę i odsącz z soku. Dodaj do pasty i delikatnie wymieszaj. Białka wypełnij przygotowanym farszem, udekoruj np. natką pietruszki i drobno pokrojoną papryczką chili.

2. Jajka faszerowane kozim serem i pomidorami

Składniki:

● 3 jajka

● 60 g sera koziego

● 1 mały pomidor

● sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz

Jak to zrobić?

Ugotuj jajka na twardo, ostudź w zimnej wodzie, obierz i przekrój wzdłuż na pół. Wyjmij żółtka, przełóż do miseczki i rozgnieć je widelcem. Dodaj rozdrobniony ser kozi i wymieszaj. Sparz pomidora, obierz i pokrój na ćwiartki. Usuń pestki, miąższ pokrój w kostkę i dodaj do żółtek. Dopraw solą i pieprzem, wymieszaj i przełóż farsz do białek jajka.

3. Jajka faszerowane jalapeño

Składniki:

● 4 jajka

● 3 łyżki marynowanej zielonej papryczki jalapeño (lub świeżej, jeśli lubisz ostre dania - jalapeño szukaj w supermarketach np. Tesco lub Frisco. Opinie o tym, jak bardzo ostra jest zielona papryczka są podzielone, dlatego spróbuj jej przed pokrojeniem, aby ocenić intensywność smaku)

● 1 łyżka drobno posiekanego szczypiorku

● 1 łyżka oliwy z oliwek extra vergine

● 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

● 2 łyżki majonezu

● sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz, szczypta cukru

Jak to zrobić?

Ugotuj jajka na twardo, ostudź, obierz i przekrój wzdłuż na pół. Wyjmij żółtka i rozgnieć je widelcem w głębokim talerzu. Odcedź marynowaną papryczkę i drobno posiekaj. Następnie dodaj do żółtek wraz ze szczypiorkiem, natką, oliwą i majonezem. Dopraw solą, pieprzem i cukrem. Wymieszaj i wypełnij białka farszem.

materiał zewnętrzny
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas