3 pomysły na jajka faszerowane

Szukasz nowych pomysłów na dania wielkanocne? Chcesz odświeżyć swoje menu, aby nie podawać bliskim wciąż tego samego? Sprawdź nasze przepisy na jajka faszerowane.

Nie bój się eksperymentować. Farsz do jajek z dodatkiem awokado, sera koziego czy papryczki jalapeño zachwyci Cię wyrazistym smakiem. Jeśli nie znajdziesz wszystkich potrzebnych składników do farszu w swoim warzywniaku, poszukaj ich w większym supermarkecie lub zrób zakupy online np. w Tesco lub Frisco. Opinie o e-marketach wskazują, że znajdziesz w nich wiele produktów, których nie dostaniesz w małych sklepach spożywczych. 

Reklama

Kupując w sieci, możesz wygodnie zamówić wszystkie artykuły w jednym miejscu. Sprawdź Piotra i Pawła, Tesco bądź Frisco. Opinie o najlepszych marketach online znajdziesz w Internecie.

1. Jajka faszerowane guacamole

Składniki:

● 5 jajek

● 1 dojrzałe awokado

● 1 łyżka soku z limonki

● ½ ząbku czosnku

● kawałek papryczki chili (możesz z niej zrezygnować, jeśli wolisz wersję łagodną)

● 2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine

● 2 łyżki posiekanej kolendry lub szczypiorku

● 1 mały pomidor

Jak to zrobić?

Ugotuj jajka na twardo, zbij skorupki i zostaw w zimnej wodzie do ostudzenia. Następnie obierz je, przekrój wzdłuż na pół, wyjmij żółtka, połóż je na talerzu i rozgnieć widelcem. 

Awokado przekrój wzdłuż na pół, usuń pestkę, wybierz miąższ łyżką i rozgnieć widelcem. Skrop sokiem z limonki i dodaj do żółtek. 

Następnie dorzuć starty czosnek, posiekaną papryczkę chili, oliwę, kolendrę lub szczypiorek i dopraw solą oraz pieprzem. Na koniec sparz pomidora, obierz go ze skórki, pokrój w małą kosteczkę i odsącz z soku. Dodaj do pasty i delikatnie wymieszaj. Białka wypełnij przygotowanym farszem, udekoruj np. natką pietruszki i drobno pokrojoną papryczką chili.

2. Jajka faszerowane kozim serem i pomidorami

Składniki:

● 3 jajka

● 60 g sera koziego

● 1 mały pomidor

● sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz

Jak to zrobić?

Ugotuj jajka na twardo, ostudź w zimnej wodzie, obierz i przekrój wzdłuż na pół. Wyjmij żółtka, przełóż do miseczki i rozgnieć je widelcem. Dodaj rozdrobniony ser kozi i wymieszaj. Sparz pomidora, obierz i pokrój na ćwiartki. Usuń pestki, miąższ pokrój w kostkę i dodaj do żółtek. Dopraw solą i pieprzem, wymieszaj i przełóż farsz do białek jajka.

3. Jajka faszerowane jalapeño

Składniki:

● 4 jajka

● 3 łyżki marynowanej zielonej papryczki jalapeño (lub świeżej, jeśli lubisz ostre dania - jalapeño szukaj w supermarketach np. Tesco lub Frisco. Opinie o tym, jak bardzo ostra jest zielona papryczka są podzielone, dlatego spróbuj jej przed pokrojeniem, aby ocenić intensywność smaku)

● 1 łyżka drobno posiekanego szczypiorku

● 1 łyżka oliwy z oliwek extra vergine

● 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

● 2 łyżki majonezu

● sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz, szczypta cukru

Jak to zrobić?

Ugotuj jajka na twardo, ostudź, obierz i przekrój wzdłuż na pół. Wyjmij żółtka i rozgnieć je widelcem w głębokim talerzu. Odcedź marynowaną papryczkę i drobno posiekaj. Następnie dodaj do żółtek wraz ze szczypiorkiem, natką, oliwą i majonezem. Dopraw solą, pieprzem i cukrem. Wymieszaj i wypełnij białka farszem.


Dowiedz się więcej na temat: jaja

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje