Mętne i syczące? Przez ten błąd ogórki kiszone będą do wyrzucenia
Odpowiednio przygotowane ogórki kiszone powinny się charakteryzować nie tylko doskonałym smakiem, ale i konsystencją. Niestety zdarza się, że zajadanie się takimi kiszonkami nie jest przyjemne, bowiem po zakończeniu procesu fermentacji ogórki stają się mętne, a na domiar złego gazują. Jak ustrzec się takiego błędu?

Dlaczego warto jeść ogórki kiszone?
Ogórki kiszone są doskonałym, naturalnym prebiotykiem, który wzmacnia odporność organizmu i prozdrowotnie wpływa na funkcjonowanie układu pokarmowego. Ogórki kiszone są doskonałym źródłem witamin z grupy B, C, K, E i A, które mają niebagatelny wpływ na skórę, włosy czy paznokcie.
W tych popularnych kiszonkach znajduje się również m.in. magnez, fosfor i potas, co jest niezwykle istotne, gdy mowa o prawidłowym funkcjonowaniu układu kostnego.
Ponadto spożywanie ogórków kiszonych pozwala na wzbogacenie naszej mikrobioty, przede wszystkim ze względu na błonnik pokarmowy, antyoksydanty i wspomnianą witaminę C.
Z uwagi na dużą zawartość witaminy C, ogórki kiszone pomagają zwalczać infekcje i przeziębienie, dlatego warto po nie sięgać szczególnie w tzw. okresie grypowym. Gdyby tego było mało, ogórki kiszone pomagają w odbudowaniu flory jelitowej, obniżają poziom cholesterolu we krwi, zmniejszają ryzyko wystąpienia miażdżycy oraz chorób serca, ale także zapobiegają migrenom i wykazują działanie obniżające stres.
Ogórki kiszone są mętne i gazują? Popełniasz jeden błąd
Ogórki kiszone mogą być przyrządzone na różne sposoby, a stosując do pewnej zasady, sprawimy, że po okresie leżakowania w spiżarni nadal będą chrupiące i zarazem soczyste. W zasadzie powinnyśmy się wystrzegać pewnego błędu, który nader często przesądza o nieodpowiednim kiszeniu ogórków, co sprawia, że stają się one niejadalne.
Zobacz również: Koper, przez który psują się ogórki? Wiemy, którego unikać
Zdarza się bowiem, że w trakcie lub już po zakończeniu kiszenia, ogórki robią się mętne, a nawet syczą i gazują. Wówczas nie ma mowy o przyjemności z jedzenia takich kiszonek. Dlaczego tak się dzieje?
Otóż słoik z ogórkami kiszonymi, który napełniony jest zalewą po samą krawędź, to prosta droga do popsucia naszych kiszonek. Powinniśmy pamiętać, że powietrze i gaz wytwarzane w procesie fermentacji muszą mieć miejsce, aby swobodnie się wydostawać. Zbyt ciasne i intensywne wypełnienie słoika ogórkami oraz zalewą może sprawić, że ciśnienie w słoiku gwałtownie wzrośnie, co z kolei spowoduje rozszczelnienie pokrywki słoika.
W związku z tym przygotowując ogórki kiszone, pamiętajmy, by nie wypełniać słoika zalewą i warzywami po samą jego krawędź, dzięki czemu zmniejszymy ryzyko nieprawidłowego procesu fermentacji.
Warto wiedzieć: Ogórki kiszone nie będą puste. Ten trik musisz znać