Reklama

Reklama

3 pomysły na pyszne knedle

Proponujemy delikatne knedle morelami i sosem malinowym, niezwykłe knedle Mozarta i dwa rodzaje knedli szwedzkich.

 Knedle morelowe z sosem malinowym

Składniki na 4 porcje:

  • 22 małe morele
  • 150 g migdałów bez skórki
  • 400 g malin
  • 4-5 łyżek cukru pudru
  • 750 g ziemniaków
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • sól
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki mąki
  • 40 g kaszy manny
  • 90 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka soli
  • łyżka masła
Przygotowanie:

Ziemniaki wyszorować i gotować 25 minut.

Morele umyć, naciąć na krzyż blanszować 2-3 minuty. Wyjąć, przelać zimną wodą, zdjąć skórkę. 16 migdałów odłożyć, resztę posiekać i uprażyć na patelni bez tłuszczu. Maliny przebrać, zmiksować, przetrzeć przez sito, wymieszać z 2-3 łyżkami cukru pudru. Morele wypestkować. 6 moreli zmiksować, dodać 2 łyżki cukru pudru, wymieszać i odstawić w chłodne miejsce.

Reklama

Do pozostałych moreli włożyć po migdale.

Ziemniaki obrać, jeszcze gorące przecisnąć przez praskę, dodać cukier waniliowy, mąkę, kaszę manną i mąkę ziemniaczaną. Wlać 1 łyżkę stopionego masła, dodać żółtka i sól i wszystko wyrobić.  

Formować knedle z morelami w środku, gotować w osolonej wodzie na słabym ogniu przez 20 minut. Wyjąć obtoczyć w posiekanych migdałach. Na talerze nakładać po kleksie sosu malinowego i morelowego i knedle. Pozostały sos podawać osobno.

Jedna porcja zawiera: 2220 kJ/530 kcal

 

 Knedle Mozarta (Mozart-Knödel)

 Składniki:

  • 375 g ziemniaków
  • 50 g masy marcepanowej
  • 30 g siekanych pistacji
  • 8 małych śliwek
  • 30 g mąki
  • 1 żółtko
  • 3 łyżeczki masła
  • sól
  • 30 g bułki tartej
  • mąka do podsypywania
  • mięta do dekoracji
Przygotowanie:

Ziemniaki dokładnie umyć i gotować ok. 25 minut. Masę marcepanową wyrobić z pistacjami i uformować 8 małych kulek. Śliwki umyć i wypestkować, do każdej włożyć marcepanową kulkę.

Ziemniaki odcedzić, obrać jeszcze gorące i ubić. Dodać mąkę, żółtko, łyżeczkę masła i ¼ łyżeczki soli i wyrobić na gładkie ciasto. Ciasto uformować w wałek i pokroić na 8 części. Z każdej części zrobić krążek, na środku ułożyć śliwkę, zamknąć ciasto i formować knedel.

Knedle wkładać do osolonego wrzątku na 8-10 minut, aż nie wypłyną. Pozostałe masło roztopić, dodać bułkę tartą i przesmażyć na złoty kolor. Gotowe knedle lekko obtoczyć w maśle z bułką, podawać udekorowane miętą.

Czas przygotowania: 75 minut Jedna porcja zawiera: 1170 kJ/279 kcal

 Kroppkakor - szwedzkie knedle z dwoma rodzajami nadzienia

Składniki na 4 porcje:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 cebula
  • 75 g wędzonego boczku
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 100 g małych pieczarek
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz
  • 2 żółtka
  • gałka muszkatołowa
  • 125-150 g mąki
  • po pół pęczka kolendry i natki pietruszki
  • 5 łyżek masła
  • 150 g borówki brusznicy (ze słoika)
 

Przygotowanie:

Ziemniaki dobrze wymyć i gotować 25 minut. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Boczek pokroić w kostkę. Ziele angielskie utłuc w moździerzu. Pieczarki pokroić w plasterki.

Boczek przesmażyć na łyżce oleju, dodać połowę cebuli i ziele angielskie, zeszklić zdjąć z patelni. Na patelnię wlać jeszcze łyżkę oleju, przesmażyć grzyby z pozostałą cebulą. Doprawić solą i pieprzem. Odstawić do ostygnięcia.

Ziemniaki odcedzić, obrać i jeszcze gorące ubić. Dodać żółtka, sól, gałkę muszkatołową i natychmiast wyrobić. Z ciasta uformować wałek i pokroić go na 12 plastrów.

Plastry ciasta ułożyć na posypanej mąką powierzchni, nakładać po 2 łyżeczki nadzienia i formować knedle. W ten sposób przygotować 6 knedli z nadzieniem grzybowym i 6 z nadzieniem z boczku.

Knedle gotować 20-25 minut w osolonym wrzątku. Zioła drobno pokroić. Masło roztopić, doprawić solę i pieprzem, dodać zioła.

Knedle ostrożnie wyjąć z wody, osączyć. Skropić masłem ziołowym. Podawać z brusznicą.

Czas przygotowania: 75 minut Jedna porcja zawiera: 2470 kJ/590 kcal



Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje