Reklama

Reklama

3 pomysły na pyszne knedle

Proponujemy delikatne knedle morelami i sosem malinowym, niezwykłe knedle Mozarta i dwa rodzaje knedli szwedzkich.

 Knedle morelowe z sosem malinowym

Reklama

Składniki na 4 porcje:

  • 22 małe morele
  • 150 g migdałów bez skórki
  • 400 g malin
  • 4-5 łyżek cukru pudru
  • 750 g ziemniaków
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • sól
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki mąki
  • 40 g kaszy manny
  • 90 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka soli
  • łyżka masła
Przygotowanie:

Ziemniaki wyszorować i gotować 25 minut.

Morele umyć, naciąć na krzyż blanszować 2-3 minuty. Wyjąć, przelać zimną wodą, zdjąć skórkę. 16 migdałów odłożyć, resztę posiekać i uprażyć na patelni bez tłuszczu. Maliny przebrać, zmiksować, przetrzeć przez sito, wymieszać z 2-3 łyżkami cukru pudru. Morele wypestkować. 6 moreli zmiksować, dodać 2 łyżki cukru pudru, wymieszać i odstawić w chłodne miejsce.

Do pozostałych moreli włożyć po migdale.

Ziemniaki obrać, jeszcze gorące przecisnąć przez praskę, dodać cukier waniliowy, mąkę, kaszę manną i mąkę ziemniaczaną. Wlać 1 łyżkę stopionego masła, dodać żółtka i sól i wszystko wyrobić.  

Formować knedle z morelami w środku, gotować w osolonej wodzie na słabym ogniu przez 20 minut. Wyjąć obtoczyć w posiekanych migdałach. Na talerze nakładać po kleksie sosu malinowego i morelowego i knedle. Pozostały sos podawać osobno.

Jedna porcja zawiera: 2220 kJ/530 kcal

 

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje