3 pomysły na pyszne knedle
Proponujemy delikatne knedle morelami i sosem malinowym, niezwykłe knedle Mozarta i dwa rodzaje knedli szwedzkich.
Składniki na 4 porcje:
- 22 małe morele
- 150 g migdałów bez skórki
- 400 g malin
- 4-5 łyżek cukru pudru
- 750 g ziemniaków
- 2 opakowania cukru waniliowego
- sól
- 2 żółtka
- 3 łyżki mąki
- 40 g kaszy manny
- 90 g mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka soli
- łyżka masłaPrzygotowanie:
Ziemniaki wyszorować i gotować 25 minut.
Morele umyć, naciąć na krzyż blanszować 2-3 minuty. Wyjąć, przelać zimną wodą, zdjąć skórkę. 16 migdałów odłożyć, resztę posiekać i uprażyć na patelni bez tłuszczu. Maliny przebrać, zmiksować, przetrzeć przez sito, wymieszać z 2-3 łyżkami cukru pudru. Morele wypestkować. 6 moreli zmiksować, dodać 2 łyżki cukru pudru, wymieszać i odstawić w chłodne miejsce.
Do pozostałych moreli włożyć po migdale.
Ziemniaki obrać, jeszcze gorące przecisnąć przez praskę, dodać cukier waniliowy, mąkę, kaszę manną i mąkę ziemniaczaną. Wlać 1 łyżkę stopionego masła, dodać żółtka i sól i wszystko wyrobić.
Formować knedle z morelami w środku, gotować w osolonej wodzie na słabym ogniu przez 20 minut. Wyjąć obtoczyć w posiekanych migdałach. Na talerze nakładać po kleksie sosu malinowego i morelowego i knedle. Pozostały sos podawać osobno.
Jedna porcja zawiera: 2220 kJ/530 kcal
Knedle Mozarta (Mozart-Knödel)
Składniki:
- 375 g ziemniaków
- 50 g masy marcepanowej
- 30 g siekanych pistacji
- 8 małych śliwek
- 30 g mąki
- 1 żółtko
- 3 łyżeczki masła
- sól
- 30 g bułki tartej
- mąka do podsypywania
- mięta do dekoracjiPrzygotowanie:
Ziemniaki dokładnie umyć i gotować ok. 25 minut. Masę marcepanową wyrobić z pistacjami i uformować 8 małych kulek. Śliwki umyć i wypestkować, do każdej włożyć marcepanową kulkę.
Ziemniaki odcedzić, obrać jeszcze gorące i ubić. Dodać mąkę, żółtko, łyżeczkę masła i ¼ łyżeczki soli i wyrobić na gładkie ciasto. Ciasto uformować w wałek i pokroić na 8 części. Z każdej części zrobić krążek, na środku ułożyć śliwkę, zamknąć ciasto i formować knedel.
Knedle wkładać do osolonego wrzątku na 8-10 minut, aż nie wypłyną. Pozostałe masło roztopić, dodać bułkę tartą i przesmażyć na złoty kolor. Gotowe knedle lekko obtoczyć w maśle z bułką, podawać udekorowane miętą.
Czas przygotowania: 75 minut Jedna porcja zawiera: 1170 kJ/279 kcal
Kroppkakor - szwedzkie knedle z dwoma rodzajami nadzienia
Składniki na 4 porcje:
- 1 kg ziemniaków
- 1 cebula
- 75 g wędzonego boczku
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 100 g małych pieczarek
- 2 łyżki oleju
- sól, pieprz
- 2 żółtka
- gałka muszkatołowa
- 125-150 g mąki
- po pół pęczka kolendry i natki pietruszki
- 5 łyżek masła
- 150 g borówki brusznicy (ze słoika)
Przygotowanie:
Ziemniaki dobrze wymyć i gotować 25 minut. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Boczek pokroić w kostkę. Ziele angielskie utłuc w moździerzu. Pieczarki pokroić w plasterki.
Boczek przesmażyć na łyżce oleju, dodać połowę cebuli i ziele angielskie, zeszklić zdjąć z patelni. Na patelnię wlać jeszcze łyżkę oleju, przesmażyć grzyby z pozostałą cebulą. Doprawić solą i pieprzem. Odstawić do ostygnięcia.
Ziemniaki odcedzić, obrać i jeszcze gorące ubić. Dodać żółtka, sól, gałkę muszkatołową i natychmiast wyrobić. Z ciasta uformować wałek i pokroić go na 12 plastrów.
Plastry ciasta ułożyć na posypanej mąką powierzchni, nakładać po 2 łyżeczki nadzienia i formować knedle. W ten sposób przygotować 6 knedli z nadzieniem grzybowym i 6 z nadzieniem z boczku.
Knedle gotować 20-25 minut w osolonym wrzątku. Zioła drobno pokroić. Masło roztopić, doprawić solę i pieprzem, dodać zioła.
Knedle ostrożnie wyjąć z wody, osączyć. Skropić masłem ziołowym. Podawać z brusznicą.
Czas przygotowania: 75 minut Jedna porcja zawiera: 2470 kJ/590 kcal