Przepis na knedle ze śliwkami z babcinego zeszytu. Sekret smaku tkwi w prostocie

Natalia Jabłońska

Knedle ze śliwkami robi się szybko, a smakiem zachwycą każdego
Knedle ze śliwkami robi się szybko, a smakiem zachwycą każdegoMateusz GrochockiEast News

Zobacz również:

Dorodne śliwki doskonale nadają się do ciasta
Dorodne śliwki idealnie nadają się na knedle123RF/PICSEL

Przepis na knedle ze śliwkami z babcinego zeszytu

Składniki

Składniki na ciasto:

  • 500 g obranych ziemniaków,
  • 200 g mąki pszennej,
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 1 jajko,
  • szczypta soli.

Składniki

Dodatki:

  • śliwki węgierki,
  • cukier,
  • masło,
  • bułka tarta,
  • kwaśna śmietana.
  1. Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie. Przestudź i przepuść przez praskę. Na stolnicę wysyp mąkę pszenną i ziemniaczaną, dodaj ostudzone ziemniaki, szczyptę soli i całość zagnieć. Ciasto podziel na pół i uformuj dwa rulony. Podziel je równo na mniejsze porcje.
  2. Śliwki dokładnie umyj, osusz i wyjmij z nich pestki. Z każdej porcji ciasta uformuj kulę i delikatnie ją rozpłaszcz. Na środku ułóż śliwkę i zaklej.
  3. Tak przygotowane knedle wrzuć do lekko osolonego wrzątku i gotuj przez ok. 5 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmij knedle i odstaw na moment, by odciekły z wody.
  4. Podaj z bułką tartą zarumienioną na maśle, posyp cukrem i dodaj kwaśną śmietanę.
  5. W wersji bardziej nowoczesnej cukier możecie zastąpić ksyliotlem, a zamiast śmietany dodać jogurt naturalny lub grecki.
"Nomada": Jak wygląda życie w Nowym Jorku? "Nie można dać sobie w kaszę dmuchać"INTERIA.PL