3 przepisy na wódkę smakową
Wódki smakowe stanowią ciekawą propozycję pośród wysoko procentowych alkoholi. Rynek rozszerza się wciąż o nowe ciekawe kompozycje smakowe. Cieszące się dużą popularnością nie są też zbytnio tanie. A gdy, żadna z propozycji smakowej wódki nie odpowiada ci, możesz zrobić taką samemu w domu. Aby wódce nadać smaku nie musi być ta z najwyższej półki, wystarczy ta z niższej. Oto kilka propozycji jak urozmaicić smak wódki.
Wódka Jabłkowo cynamonowa
Do dużego słoja przełóż jabłka i laski cynamonu. Zalej wódką i pozostaw w słoju na kilka dni, aż pojawi się pożądany kolor. Odcedź jabłka i cynamon przez sitko lub gazę. Wódkę przelej do oryginalnej butelki.
Wódka o smaku imbiru
Wrzuć plasterki imbiru do słoja. Zalej wódką i wstaw do lodówki. Gdy otrzymasz pożądaną barwę wódki, odcedź imbir przez sitko lub gazę. Przelej do butelki i w niej przechowuj.
O smaku miodowo -owsianym
Wsyp płatki i wlej miód do dużego słoja i zalej całość wódką. Zakręć pokrywkę i mocno potrząśnij. Odstaw na 5 dni lub do czasu otrzymania oczekiwanego zabarwienia. Potrząsaj butelką codziennie. Przecedź wódkę przez gazę lub filtr do kawy. Wlej do oryginalnej butelki i trzymaj w chłodnym miejscu. Przed podaniem potrząśnij.