3 przysmaki z truskawkami
Oto 3 pomysły na dania z dodatkiem truskawek. Ciasto, koktajl czy sycący ryż, znakomicie sprawdzą się jako alternatywa dla słodyczy kupowanych w sklepie.
Pyszne ciasto
Upieczony biszkopt dzielimy na dwa cieńsze placki i jeden np. mrozimy, a drugi smarujemy kremem z serka mascarpone. Potem dekorujemy pokrojonymi w cząstki truskawkami, polewamy tężejącą galaretką i wstawiamy do lodówki na 2 godziny.
Orzeźwiający koktajl
Dojrzałe truskawki dokładnie myjemy pod bieżącą wodą, obieramy z szypułek, a następnie miksujemy z niewielką ilością cukru oraz cukru waniliowego. Do truskawkowego musu dajemy mocno schłodzony jogurt naturalny. Dokładnie mieszamy, by powstał koktajl.
Sypki ryż
Gotujemy go na sypko w wodzie z dodatkiem mleka i łyżeczką masła. Potem układamy warstwami, na przemian z pokrojonymi w plasterki truskawkami, przesypanymi cukrem, aby puściły sok. Na wierzchu dania powinny się znaleźć owoce i łyżka śmietany.