5 jesiennych sałatek

Dojrzałe gruszki, dynie, papryki zachęcają do przygotowywania jesiennych sałatek - pożywnych i pełnych witamin.

Bazą sałatek jest mieszanka warzyw liściowych. Można użyć różnego rodzaju sałat, rukoli, roszponki, boćwiny i szpinaku. W każdej z pięciu wersji pojawiają się inne dodatki pozwalające wyczarować doskonale skomponowane smaczne dania.

Reklama

Sałatka z polędwiczką wołową, gruszkami, serem gorgonzola i orzechami włoskimi

Składniki na 4 porcje:
- 30 g orzechów włoskich,
- 200 g mieszanych warzyw liściowych (np. sałaty, rukoli, roszponki),
- 4 łyżki białego octu winnego,
- sól, pieprz,
- cukier,
- 6-7 łyżek oleju,
- 300 g polędwicy wołowej,
- dojrzała gruszka,
- 150 g sera gorgonzola
Przygotowanie:
1. Orzechy posiekać i uprażyć na patelni bez tłuszczu. Sałaty umyć, otrząsnąć z wody. Ocet doprawić solą, pieprzem, cukrem i zmieszać z 4 łyżkami oleju.
2. Mięso pokroić w paseczki. 2 łyżki oleju rozgrzać na patelni i obsmażać mięso przez 4-5 minut. Zdjąć z patelni, doprawić solą i pieprzem.
3. Gruszkę pokroić w plasterki, ser w kostkę.
4. Sałaty i gruszkę zmieszać z sosem i nakładać na talerze wraz z polędwiczką. Posypać serem i orzechami.
Czas przygotowania: 20 minut
Jedna porcja zawiera: 1800 kJ/430 kcal

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje