Bazą sałatek jest mieszanka warzyw liściowych. Można użyć różnego rodzaju sałat, rukoli, roszponki, boćwiny i szpinaku. W każdej z pięciu wersji pojawiają się inne dodatki pozwalające wyczarować doskonale skomponowane smaczne dania. Sałatka z polędwiczką wołową, gruszkami, serem gorgonzola i orzechami włoskimi Składniki na 4 porcje: - 30 g orzechów włoskich, - 200 g mieszanych warzyw liściowych (np. sałaty, rukoli, roszponki), - 4 łyżki białego octu winnego, - sól, pieprz, - cukier, - 6-7 łyżek oleju, - 300 g polędwicy wołowej, - dojrzała gruszka, - 150 g sera gorgonzola Przygotowanie: 1. Orzechy posiekać i uprażyć na patelni bez tłuszczu. Sałaty umyć, otrząsnąć z wody. Ocet doprawić solą, pieprzem, cukrem i zmieszać z 4 łyżkami oleju. 2. Mięso pokroić w paseczki. 2 łyżki oleju rozgrzać na patelni i obsmażać mięso przez 4-5 minut. Zdjąć z patelni, doprawić solą i pieprzem. 3. Gruszkę pokroić w plasterki, ser w kostkę. 4. Sałaty i gruszkę zmieszać z sosem i nakładać na talerze wraz z polędwiczką. Posypać serem i orzechami. Czas przygotowania: 20 minut Jedna porcja zawiera: 1800 kJ/430 kcal Sałatka z dynią, boczkiem i suszonymi pomidorami Składniki na 4 porcje: - 300 g dyni hokkaido, - 200 g mieszanych warzyw liściowych (np. sałaty, rukoli, roszponki), - 100 g suszonych pomidorów w oliwie, - 1 szalotka, - 4 łyżki białego octu winnego, - sól, pieprz, - cukier, - 4 łyżki oleju z pestek dyni, - 8 plastrów boczku wędzonego, - 3 łyżki oleju Przygotowanie: 1. Dynię pokroić. Sałaty umyć i otrząsnąć z wody. Pomidory osączyć i pokroić w kostkę. 2. Szalotkę pokroić w drobną kostkę. Ocet doprawić solą, pieprzem i cukrem. Dodać olej z pestek dyni i pokrojoną szalotkę. 3. Boczek uprażyć na patelni bez tłuszczu, zdjąć i osaczyć na ręcznikach papierowych. Olej rozgrzać na patelni i porcjami obsmażać dynię. Doprawić solą i pieprzem. 4. Plastry boczku poprzekrawać. Sałaty, dynię, boczek, kostki pomidora wymieszać z sosem i nałożyć na talerze. Jedna porcja zawiera: 1260 kJ/301 kcal Sałatka z mango, krewetkami, chili i dressingiem pomarańczowym Składniki na 4 porcje: - 24 krewetki, - 200 g mieszanych warzyw liściowych (np. sałaty, rukoli, roszponki), - 1 mango, - 1 papryczka chili, - 5 łyżek soku pomarańczowego, - sól, czarny pieprz, - cukier, - 7 łyżek oleju Przygotowanie: 1. Krewetki obrać ze skorupek, zdjąć błonkę. Sałaty umyć i otrząsnąć. Miąższ z mango pokroić w plastry, chili w krążki. 2. Sok pomarańczowy doprawić solą, pieprzem i cukrem, połączyć z 4 łyżkami oleju. Dodać chili. 3. Łyżki oleju rozgrzać na patelni. Krewetki smażyć porcjami po 3-4 minuty, zdjąć, doprawić solą i pieprzem. Przygotowane składniki połączyć, dodać sos. Czas przygotowania: 25 minut Jedna porcja zawiera: 960 kJ/229 kcal Sałatka z żółtą papryką, serem kozim i borówką brusznicą Składniki na 4 porcje: - 2 żółte papryki, - 200 g mieszanych warzyw liściowych (np. sałaty, rukoli, roszponki), - 4 krążki koziego sera (po 40 g), - 4 łyżeczki miodu, - 4 łyżki białego octu winnego, - sól, czarny pieprz, - cukier, - 4 łyżki oleju, - 40 g konfitury z borówki brusznicy Przygotowanie: 1. Paprykę pokroić w kostkę. Sałaty umyć i otrząsnąć. 2. Krążki sera ułożyć na posmarowanej tłuszczem blasze. Każdy posmarować łyżeczką miodu. Wstawić do rozgrzanego piekarnika (funkcja grill) na 5 minut, aby miód się skarmelizował. 3. Ocet doprawić solą, pieprzem i cukrem. Dodać olej. Paprykę zmieszać z winegretem i nałożyć na talerze, na to rozdzielić borówki, a następnie nałożyć po krążku sera. Posypać czarnym pieprzem. Czas przygotowania: 15 minut Jedna porcja zawiera: 1260 kJ/301 kcal Sałatka z grzankami, kiełbaskami norymberskimi i dressingiem musztardowym Składniki na 4 porcje: - 80 g bagietki, - 200 g mieszanych warzyw liściowych (np. sałaty, rukoli, roszponki), - 1 mała cebula, - 4 łyżki białego octu winnego, - 1-2 łyżeczki średnio-ostrej musztardy, - sól, czarny pieprz, cukier, - 6 łyżek oleju, - 8 małych kiełbasek norymberskich Przygotowanie: 1. Bagietkę pokroić na cienkie kromeczki i ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Wstawić do rozgrzanego do 175 st. C piekarnika na 6-8 minut, wyjąć. 2. Sałaty umyć i otrząsnąć z wody. Cebulę pokroić w drobna kostkę. Ocet, 2 łyżki wody i musztardę dobrze wymieszać, doprawić solą, pieprzem i cukrem, stopniowo dodawać 4 łyżki oleju. Wmieszać, cebulę. 3. Kiełbaski pokroić w plastry, przesmażyć na 2 łyżkach oleju przez 4-5 minut. Sałaty, kiełbaski i sos wymieszać, nałożyć na talerze. Podawać z grzankami. Czas przygotowania: 20 minut Jedna porcja zawiera: 1470 kJ/351 kcal