Reklama

Reklama

5 jesiennych sałatek

Dojrzałe gruszki, dynie, papryki zachęcają do przygotowywania jesiennych sałatek - pożywnych i pełnych witamin.

Bazą sałatek jest mieszanka warzyw liściowych. Można użyć różnego rodzaju sałat, rukoli, roszponki, boćwiny i szpinaku. W każdej z pięciu wersji pojawiają się inne dodatki pozwalające wyczarować doskonale skomponowane smaczne dania.

Sałatka z polędwiczką wołową, gruszkami, serem gorgonzola i orzechami włoskimi

Składniki na 4 porcje:
- 30 g orzechów włoskich,
- 200 g mieszanych warzyw liściowych (np. sałaty, rukoli, roszponki),
- 4 łyżki białego octu winnego,
- sól, pieprz,
- cukier,
- 6-7 łyżek oleju,
- 300 g polędwicy wołowej,
- dojrzała gruszka,
- 150 g sera gorgonzola
Przygotowanie:
1. Orzechy posiekać i uprażyć na patelni bez tłuszczu. Sałaty umyć, otrząsnąć z wody. Ocet doprawić solą, pieprzem, cukrem i zmieszać z 4 łyżkami oleju.
2. Mięso pokroić w paseczki. 2 łyżki oleju rozgrzać na patelni i obsmażać mięso przez 4-5 minut. Zdjąć z patelni, doprawić solą i pieprzem.
3. Gruszkę pokroić w plasterki, ser w kostkę.
4. Sałaty i gruszkę zmieszać z sosem i nakładać na talerze wraz z polędwiczką. Posypać serem i orzechami.
Czas przygotowania: 20 minut
Jedna porcja zawiera: 1800 kJ/430 kcal

Sałatka z dynią, boczkiem i suszonymi pomidorami

Składniki na 4 porcje:
- 300 g dyni hokkaido,
- 200 g mieszanych warzyw liściowych (np. sałaty, rukoli, roszponki),
- 100 g suszonych pomidorów w oliwie,
- 1 szalotka,
- 4 łyżki białego octu winnego,
- sól, pieprz,
- cukier,
- 4 łyżki oleju z pestek dyni,
- 8 plastrów boczku wędzonego,
- 3 łyżki oleju
Przygotowanie:
1. Dynię pokroić. Sałaty umyć i otrząsnąć z wody. Pomidory osączyć i pokroić w kostkę.
2. Szalotkę pokroić w drobną kostkę. Ocet doprawić solą, pieprzem i cukrem. Dodać olej z pestek dyni i pokrojoną szalotkę.
3. Boczek uprażyć na patelni bez tłuszczu, zdjąć i osaczyć na ręcznikach papierowych. Olej rozgrzać na patelni i porcjami obsmażać dynię. Doprawić solą i pieprzem.
4. Plastry boczku poprzekrawać. Sałaty, dynię, boczek, kostki pomidora wymieszać z sosem i nałożyć na talerze.
Jedna porcja zawiera: 1260 kJ/301 kcal

Sałatka z mango, krewetkami, chili i dressingiem pomarańczowym

Składniki na 4 porcje:
- 24 krewetki,
- 200 g mieszanych warzyw liściowych (np. sałaty, rukoli, roszponki),
- 1 mango,
- 1 papryczka chili,
- 5 łyżek soku pomarańczowego,
- sól, czarny pieprz,
- cukier,
- 7 łyżek oleju
Przygotowanie:
1. Krewetki obrać ze skorupek, zdjąć błonkę. Sałaty umyć i otrząsnąć. Miąższ z mango pokroić w plastry, chili w krążki.
2. Sok pomarańczowy doprawić solą, pieprzem i cukrem, połączyć z 4 łyżkami oleju. Dodać chili.
3. Łyżki oleju rozgrzać na patelni. Krewetki smażyć porcjami po 3-4 minuty, zdjąć, doprawić solą i pieprzem. Przygotowane składniki połączyć, dodać sos.
Czas przygotowania: 25 minut
Jedna porcja zawiera: 960 kJ/229 kcal

Sałatka z żółtą papryką, serem kozim i borówką brusznicą

Składniki na 4 porcje:
- 2 żółte papryki,
- 200 g mieszanych warzyw liściowych (np. sałaty, rukoli, roszponki),
- 4 krążki koziego sera (po 40 g),
- 4 łyżeczki miodu,
- 4 łyżki białego octu winnego,
- sól, czarny pieprz,
- cukier,
- 4 łyżki oleju,
- 40 g konfitury z borówki brusznicy
Przygotowanie:
1. Paprykę pokroić w kostkę. Sałaty umyć i otrząsnąć.
2. Krążki sera ułożyć na posmarowanej tłuszczem blasze. Każdy posmarować łyżeczką miodu. Wstawić do rozgrzanego piekarnika (funkcja grill) na 5 minut, aby miód się skarmelizował.
3. Ocet doprawić solą, pieprzem i cukrem. Dodać olej. Paprykę zmieszać z winegretem i nałożyć na talerze, na to rozdzielić borówki, a następnie nałożyć po krążku sera. Posypać czarnym pieprzem.
Czas przygotowania: 15 minut
Jedna porcja zawiera: 1260 kJ/301 kcal

Sałatka z grzankami, kiełbaskami norymberskimi i dressingiem musztardowym

Składniki na 4 porcje:
- 80 g bagietki,
- 200 g mieszanych warzyw liściowych (np. sałaty, rukoli, roszponki),
- 1 mała cebula,
- 4 łyżki białego octu winnego,
- 1-2 łyżeczki średnio-ostrej musztardy,
- sól, czarny pieprz, cukier,
- 6 łyżek oleju,
- 8 małych kiełbasek norymberskich
Przygotowanie:
1. Bagietkę pokroić na cienkie kromeczki i ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Wstawić do rozgrzanego do 175 st. C piekarnika na 6-8 minut, wyjąć.
2. Sałaty umyć i otrząsnąć z wody. Cebulę pokroić w drobna kostkę. Ocet, 2 łyżki wody i musztardę dobrze wymieszać, doprawić solą, pieprzem i cukrem, stopniowo dodawać 4 łyżki oleju. Wmieszać, cebulę.
3. Kiełbaski pokroić w plastry, przesmażyć na 2 łyżkach oleju przez 4-5 minut. Sałaty, kiełbaski i sos wymieszać, nałożyć na talerze. Podawać z grzankami.
Czas przygotowania: 20 minut
Jedna porcja zawiera: 1470 kJ/351 kcal

Reklama

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje